eur:
392.21
usd:
366.74
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Itt nevelkednek a hazai foci reménységei - futballakadémiai körkép

Reménység a magyar focinak: az öt legjelentősebbnek tekinthető hazai futballakadémián ez idő tájt 350-370 fiatal nevelkedik. Hamarosan akár ötszázan is lehetnek, mert a győri Fehér Miklós Labdarúgó Kollégium és a kispesti Magyar Futball Akadémia is létszámbővítést tervez. Õsztől elindul a munka a debreceni intézményben is. Összeállításunkban az utánpótlás nevelés ezen helyszíneit mutatjuk be.

Az úttörök

A hazai utánpótlás-képzés úttörőjének az MTK-val együttműködő agárdi Sándor Károly Labdarúgó Akadémia tekinthető. Itt kilenc éve nevelik az ifjú tehetségeket. A 2001-ben alapított intézményben manapság felnövő fiatalok az U17-es, illetve U19-es bajnokságban szerepelnek.

Ugyanakkor a kék-fehér klubban tendencia, hogy a korosztályoknál egy vagy két évvel fiatalabbak a játékosok. Így tudnak a gyerekek olyan terhelésű, minőségi mérkőzéseken játszani, amelyek a fejlődésüket szolgálják - nyilatkozta Tamási Zsolt igazgató. Ha a saját korosztályukban szerepeltetnénk őket, akkor túl könnyű lenne a dolgunk  - tette hozzá a szakember.

Annak idején egymilliárd forintos beruházásból jött létre az akadémia, és a Sándor Károly Alapítványon keresztül kap támogatást. Miután 2007 óta az angol FC Liverpoollal is együttműködnek, így onnan is komoly anyagi segítség érkezik.

Két éve szerződnek külföldre innen a játékosok, ami nyilvánvalóan anyagi haszonnal is jár - közölte Tamási Zsolt, aki a legnagyobb eredménynek azt tartja, hogy harminc olyan focista került ki az akadémiáról, akik már futballoztak külföldön. Emellett, amikor a felnőtt csapat két éve bajnok lett az NB I-ben, akkor a keret kilencven százalékát  ia a növendékeik adták.

A fiatalok két füves, egy nagyméretű, világítással felszerelt műfüves, valamint egy kis műfüves pályán edzenek. Az oktatás helyben zajlik, a Chernel István Gimnázium tanárai járnak az akadémiára.

Huszonkét, kétágyas légkondicionált szobában helyezik el a játékosokat, mindegyikhez fürdőszoba tartozik. Televízió és számítógép ugyanakkor nincs. Laptopot használhatnak a diákok, de azt az esti takarodónál ezt le kell adni.

A növendékek szabadidejükben edzői engedéllyel elhagyhatják a létesítményt, a tíz kilométerre lévő Székesfehérvárra ellátogathatnak, Budapestre viszont nem.

Tamási Zsolt elmondta: általában nem korosztályban, hanem egyénben gondolkoznak. A szakember szerint most is van néhány olyan futballistája az akadémiának, akik nemzetközi karriert futhatnak be - neveket azonban nem árult el.

Főleg a hazának nevelnek

Három éve alapították, de valójában 2008 óta működik Felcsúton a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia.
Az Orbán Viktor Fidesz-elnök által életre hívott bentlakásos intézményben minden szobát számítógéppel és internet-hozzáféréssel szereltek fel. Nyelveket tanulnak a diákok, és részt vehetnek többek között zene-, tánc-, és autóvezetői tanfolyamokon is.

Egy nagyméretű és négy kisebb, műfüves pályájuk van. Műfű borítja a különböző edzésekhez szükséges, segédeszközökkel ellátott gyakorló-, és a 80x20 méteres tesztpályát is. Ezeken kívül négy teljes méretű füves pályánk is rendelkezésre áll - mondta el Mezey György szakmai igazgató. Az élvonalbeli Videoton FC vezetőedzője hozzátette: a futballisták erősítőcsarnokban izmosodhatnak, a létesítményben egy orvosi labor szintén helyet kapott, amelyet élettani folyamatokat vizsgáló gépekkel szereltek fel.

Úgy gondolom, az intézménybe fektetett pénz megtérülését nem lehet pontos összeggel jellemezni. A fiatal labdarúgók kulturált nevelése legalább akkora érték, mint például egy külföldi szerződés - fogalmazott Mezey György.

A szakmai igazgató szerint többféleképpen is megtérülhet a pénzbefektetés: a tehetséges fiatalok, amint elérik a megfelelő felkészültségi szintet, csatlakoznak az NB I-es Videoton keretéhez. Ezzel hozzájárulnak a klub hazai és nemzetközi jó szerepléséhez.

A játékosok akár külföldre is szerződhetnek, a Puskás Akadémia vezetői azonban ezt másodlagos célnak tekintik. A korábbi szövetségi kapitány úgy véli: 16-17 évesen nem érdemes kiengedni a diákokat külföldre, mert ott valószínűleg kevesebbet játszhatnak. Egynek tekintik őket a sok közül, így nehezebben fejlődhetnek.

Mezey György beszámolt arról, hogy a korosztályos csapataik közül mindegyik az élmezőnyben küzd. A felcsúti létesítmény tíz korosztályos válogatott játékost, valamint négy olimpiai válogatott futballistát nevelt ki eddig. Négy labdarúgó már tagja az NB I-es Videoton keretének, közülük egy már bemutatkozhatott a felnőttek között, a Ligakupában.

Mészáros Lőrinc, az alapítvány kuratóriumi elnöke úgy fogalmazott: a működéshez szükséges összeg 95 százalékát magánadományok teszik ki. A maradékot pedig a reklámbevételekből pótolják.

Együtt a közösséggel

A 2007-ben alapított szombathelyi Illés Labdarúgó Akadémia alapját az 1996 decemberében alakult Lurkó Utánpótlás FC adta. A klub később beépült az Illés Akadémia rendszerébe, de továbbra is önálló utánpótlás-nevelő bázisként működik. Ez az egyesület már óvodás kortól, szakszerű edzői irányítással foglalkozik a futballozni szerető gyerekekkel.

A létesítmény bentlakásos, ehhez a helyszínt a Herman Ottó Kertészeti-, Környezetvédelmi-, Vadgazdálkodási Szakképző Iskola és Kollégium adja - tájékoztatott Tóth Miklós, az Illés Akadémia klubigazgatója. Itt focista diákok nincsenek elkülönítve a többi tanulótól, így nem zárt közösségben nevelkednek, hanem a szakközépiskolába járó fiatalokkal együtt.

Vas megye első műfüves futballpályája itt épült fel, ezen kívül rendelkezésre áll még egy 72x36 méteres műfüves küzdőterük, továbbá két 105x68 méteres, egy 60x50 méteres, valamint egy 20x50-es füves pályája. Az összes játéktér világítással felszerelt. A tervek szerint még két teljes méretű, az Európai Labdarúgó Szövetség szabványának megfelelő füves, valamint egy 36x72 méteres műfüves pálya is megépül majd az akadémia területén.

A kollégiumi szobák mindegyike légkondicionált, internet-hozzáféréssel, televízióval, hűtővel és mikrohullámú sütővel felszerelt, és már épül a szauna is.  A melegvizet napelemek segítségével állítják elő, a gázbojlerek használata ugyanis nagyon drága lenne.

Az Illés Akadémia diákjai alapfokú szakedzői képzést kapnak, német és angol nyelvet tanulnak, valamint informatikai oktatáson is részt vehetnek.

Az intézmény alapítói, egyben igazgatói Illés Béla és Halmai Gábor korábbi válogatott labdarúgók, a diákokkal pedig korcsoportonként két edző foglalkozik. Emellett két kapusedzővel és egy erőnléti trénerrel dolgoznak Szombathelyen.

A létesítmény szakmai munkáját az Illés Sportalapítvány finanszírozza. Céljuk egyértelmű: a Szombathelyi Haladásnak kinevelni olyan játékosokat, akik nemcsak futballistaként, de emberként is megállják a helyüket Magyarországon és a nagyvilágban - fogalmazott Tóth Miklós.

A legtehetségesebbek külföldre szerződhetnek, de bizonyos számú NB I-es mérkőzést le kell játszania egy fiatal labdarúgónak ahhoz, hogy idegen országban megállja a helyét - fejtette ki a klubigazgató.

Az UEFA létrehozta a Bajnokok Ligája mintájára a Junior Ligát, amelyben nyolc utánpótlás-egyesület érdekelt. Itt rendszeresen találkozunk osztrák, szlovén és horvát csapatokkal. Egyik legnagyobb sikerünk, hogy 4-1-re vertük azt a Dinamo Zagrebet, amely talán a legerősebb európai utánpótlás-bázissal rendelkezik - mondta el Tóth Miklós.

Ez lesz a legkorszerűbb

Hosszú ideje sikeresen működik Debrecenben az olasz focisuli. Idén szeptembertől pedig a Debreceni Labdarúgó Akadémián is foglalkoznak majd a gyerekekkel. Az alakuló intézménybe február 19-ig lehetett jelentkezni. Bartha Csaba, a DVSC sportigazgatója elmondta: 80-90 fiatal próbált bekerülni az akadémiára, közülük harminckettőt vettek fel.

Az utánpótlásképző sportkomplexum a DVSC, a város és a Debreceni Egyetem közös vállalkozásában, Pallagon működik majd, az egyetem Balásházy János Gyakorló Szakközépiskolája mellett.

A diákok hatosztályos gimnáziumban tanulnak, speciális sporttagozatos osztályban. Órarendjüket az edzések időpontjához igazítják. Nagy hangsúlyt fektetnek az angol és német nyelv oktatására, és szintén cél, hogy akiből nem lesz profi futballista, az egyetem más képzésein folytathassa később tanulmányait.

A gyerekeket az iskola kollégiumában szállásolják el, ahol őszre befejezik az induláshoz szükséges felújításokat, kollégiumi és sportcélú fejlesztéseket.

A tervek szerint az akadémián kilenc füves, és egy műfüves borítású nagypálya lesz, ezen kívül még három kisebb műfüves edzőpálya is készül. Később a komplexumnak része lesz egy orvosi központ, valamint egy öltözőket és irodaházat is magában foglaló épületegyüttes is. Ezzel Magyarország legkorszerűbb sportcentruma áll majd a debreceni utánpótlás rendelkezésére.

Az akadémián a DVSC, a Debreceni Egyetem és az önkormányzat egyenlő arányban lesz tulajdonos. A beruházás költségei 800 millió forintra rúgnak. Ebből az önkormányzat 400 milliót vállalt magára, a fennmaradó részt a futballklub állja.

Az olasz focisulival nincs kapcsolata az akadémiának.  Bartha Csaba elmondta: céljuk, hogy a legtehetségesebb fiatalok náluk, a DVSC-ben nevelkedjenek.

A Debreceni Futball Akadémián nem titkolják, hogy a hasonló intézményeknél látott hasznos, eredményes módszereket szeretnék átvenni, és később külföldi kapcsolatokat is kiépítenek.

Az öt legjelentősebb hazai futballakadémia számokban:


Debreceni Labdarúgó Akadémia
 
alapítás2009 (működés kezdete: 2010 szeptember)
helyszínPallag (Debrecen)
együttműködő iskolaBalásházy János Gyakorló Szakközépiskola
kapcsolat magyar klubbalDVSC-TEVA
kapcsolat külföldi klubbal -
szakmai vezető -
létszámszeptembertől 32
éves költségvetésnincs adat

Fehér Miklós Labdarúgó Kollégium
 
alapítás2007
helyszínGyőr
együttműködő iskolasaját gimnázium
kapcsolat magyar klubbalGyőri ETO FC
kapcsolat külföldi klubbal-
szakmai vezetőBoth József
létszámjelenleg 70-80, később 150
éves költségvetésnincs adat

Illés Labdarúgó Akadémia
 
alapítás2007
helyszínSzombathely
együttműködő iskolaHerman Ottó Kertészeti-, Környezetvédelmi-Vadgazdálkodási Szakképző Iskola és Kollégium
kapcsolat magyar klubbalSzombathelyi Haladás
kapcsolat külföldi klubbal -
szakmai vezetőSimon Attila
létszám72
éves költségvetésnincs adat

Magyar Futball Akadémia
 
alapítás2007
helyszínBozsik Stadion
együttműködő iskolaEgressy Gábor Kéttannyelvű Műszaki Szakközépiskola
kapcsolat magyar klubbalBudapest Honvéd
kapcsolat külföldi klubbal -
szakmai vezetőSzalai László
létszámjelenleg 75, szeptembertől 100
éves költségvetés60-100 millió forint

Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia
 
alapítás2007 (működés kezdete: 2008)
helyszínFelcsút
együttműködő iskolaEndresz György Általános Iskola (Felcsút), Premontrei Szakközépiskola és Szakiskola (Zsámbék), Premontrei Szent Norbert Gimnázium (Gödöllő)
kapcsolat magyar klubbalVideoton FC
kapcsolat külföldi klubbal -
szakmai vezetőMezey György
létszám90-100
éves költségvetés300 millió forint

Sándor Károly Labdarúgó Akadémia
 
alapítás2001
helyszínAgárd
együttműködő iskolaChernel István Gimnázium
kapcsolat magyar klubbalMTK Budapest
kapcsolat külföldi klubbalFC Liverpool
szakmai vezetőTamási Zsolt
létszám43
éves költségvetés30 millió forint
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 14:15
2024. április 26. 12:47
×
×
×
×