eur:
390.95
usd:
365.88
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Beckham: a XXI. század Peléje Amerikában

Továbbra is lázban tartja a világot David Beckham amerikai szerződése. Az öt esztendő alatt várhatóan több mint ötvenmilliárd forintot kereső angol középpályás számos áttörhetetlennek hitt határt rombolt le, hogy egy új világot építsen. Szerepét az Egyesült Államokban a futball királyáéhoz, Pelééhez hasonlítják.

Nézzük először gyorsan újra a tényeket. A 31 éves David Beckham, a Manchester United korábbi és a Real Madrid jelenlegi játékosa - részben a spanyol klub döntésére - nem hosszabbítja meg nyáron lejáró szerződését a királyi klubbal.

Lehet, hogy már áprilisban mehet


Szabadon igazolhatóvá válik, de már nem kétséges, hol folytatja pályafutását. Megállapodott az amerikai profi ligában, a Major League Soccerben szereplő Los Angeles Galaxy együttesével. Még az is elképzelhető, hogy a Real Madrid hozzájárulásával (ne feledjük, az új szerződés pénzügyi feltételeinek megteremtésében óriási szerepet játszó adidas egyben a spanyol klub támogatója is) már az amerikai idény áprilisi rajtjánál ott lehet.

Kontraktusának különböző, nyilvánosságra került pontjait figyelve megállapítható: ő az első világklasszis futballista, aki aktív játékosként, de egyszersmind részvényesként részesedhet klubja üzleti sikereiből.

Kedvéért az MLS arra is hajlandó volt, hogy áttörje saját szabályrendszerét: különleges jogállást biztosít az angol játékosnak azzal, hogy rá nem vonatkoztatja az egyébként a liga valamennyi más játékosára kötelező "fizetési sapka" szabályozást.

A világ második legjobban kereső sportolója

Mindez azt jelenti, hogy jövedelme nem számít bele az LA Galaxy (éves szinten a kétmillió dollárt csak alig meghaladható) fizetési kontingensébe.

Az amerikai soccer - ott a football szót a tojáslabdás változatra tartják fent - hívei szerint 31 éve, Pelének a Cosmosba szerződése óta nem volt olyan esélye a sportágnak, hogy betörjön az úgynevezett major sportágak, a baseball, a kosárlabda, az amerikaifutball és a jégkorong közé, mint most.

Az amerikaiak általában pénzben mérik az értéket: Beckham pedig a mostani kontraktusával a második helyre jött fel a golfozó, Tiger Woods mögé - világviszonylatban.A londoni bulvárlap, a Sun értesülése szerint 275 millió dollárra becsült ötéves keresete a következő alkotóelemekből áll majd: éves fizetés (10 millió dollár), merchandising bevételek, elsősorban mezeladásból származó jövedelem (évente 10 millió dollár), részesedés a klub hasznából (évente 10 millió dollár) és reklámbevételek egyéb szerződésekből, a Motorola, a Pepsi, a Gillette és a Volkswagen támogatottjaként (évente 25 millió dollár). Öt esztendőre vonatkoztatva az évi 55 millió dollárt, kijön a 275 millió.

A királyfi és Hófehérke

David Beckham azt mondja, nem elsősorban a pénz viszi Amerikába - de ne hagyjuk ki az összehasonlítást: a jövedelme körülbelül az ötszöröse lesz annak, amennyit a Real Madridnál keresett.

2006-ban, különböző kimutatásokban megjelent, hogy Ronaldinho átvette tőle a "marketing- és üzleti szempontból legerősebb labdarúgó" címet - a titulus most megint Beckhamet illeti.

Ugyanakkor tény: óriási várakozás előzi meg az amerikai labdarúgóéletben az érkezését. Nem vitatva képességeit, állapítsuk meg: nem egy, a pályafutása csúcsán lévő játékos érkezik királyfiként, hogy életet leheljen Hófehérkébe.

A soccer a hetvenes években üzleti sikerekkel kecsegtetett (akkoriban szinte nem akadt olyan világklasszis, beleértve Pelét, Cruyffot, Beckenbauert, Bobby Moore-t, Carlos Albertót, Neeskenst, Gerd Müllert, George Bestet, aki ne próbálta volna ki magát a North American Soccer League-ben, az NASL-ben), de a zászlós hajón, a Nagy Almához tartozó Cosmosban igazán tudták, a gyümölcs mérgezett volt.

Elfogyott a pénz. Az 1994-es világbajnokság hozott némi fellendülést - de igazán most van esély az áttörésre. A királyfi érkezik - a többi csak Hófehérkén múlik.

Követhetik a "galaktikusok"

Ráadásul a királyfit lehet, hogy követik a barátai: az MLS (a Major Soccer League) úgy vehette csak ki Beckhamet a fizetési sapka regulái alól, ha hozzájárult, minden csapatnál szerződtethető egy "törvényen kívüli" szupersztár.

Akadnak, akik máris kombinálnak, lehet, hogy Figo és Ronaldo Szaúd-Arábia helyett Amerikában köt majd ki, lehet, hogy Zidane hajlandó visszatérni, lehet, hogy Paolo Maldini, mondjuk egy olyan városban, amelyben temérdek olasz él, játszik még egy évet, mielőtt elfoglalja az AC Milan elnökhelyettesi székét.

Beckham (akivel kapcsolatban azért említsük meg, hogy már eddig is kötődött Los Angeleshez, hiszen új klubja stadionjában van Los Angeles-i futballiskolája) számára hirtelen minden széppé és jóvá vált?

Minden bizonnyal - még akkor is, ha ezzel a szerződéssel végleg becsukódott előtte az angol válogatott öltözőajtaja, ha ezzel ki is kerül a csúcsszintű futballból, ha ezzel, ahogy Gary Lineker, a korábbi világsztár fogalmazott, félig visszavonult. Nem furcsa kettősség?

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Nincs ma hiány piacmozgató gazdasági eseményekből: délelőtt sorra érkeztek a GDP adatok az EU-s országokból, illetve közzétették az eurózóna inflációs és növekedési adatát is, ami alapján elmondható, hogy a térség gazdasága az első negyedévben az elemzői várakozásokat meghaladó növekedést mutatott az előző negyedévhez képest - ennek ismeretében megmaradhat a júniusi kamatvágás esélye. Eközben tovább dübörög a gyorsjelentési szezon, kedvezőtlen számok érkeztek többek között a Volkswagentől és a McDonald's-tól is. Az európai tőzsdék után pedig az amerikai részvényindexek is mínuszban nyitottak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×