eur:
393.85
usd:
367.88
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Brutálisan fertőz a koronavírus új mutációja, közös listán indul az ellenzék 2022-ben – a nap hírei

Egy nap alatt újabb 2967 embernél mutatták ki a koronavírus fertőzést Magyarországon, 185 beteg halt meg. Közös listán indul az ellenzék a 2022-es országgyűlési választáson. Több európai ország sem enged be utasszállító repülőket az Egyesült Királyságba az új koronavírus-törzs miatt.

Egy nap alatt újabb 2967 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést Magyarországon. 185 többségében idős, krónikus beteg halt meg a szövődményekben. Összesen 7022 embert ápolnak kórházban, közülük 520-an vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma eléri csaknem a 198 ezret. A járvány kezdete óta már 303 ezren kapták el a vírust, a halálos áldozatok száma meghaladja a 8 ezret.

Ismét az év végi ünnepek előtti biztonságos bevásárlás fontosságára hívta fel a figyelmet az országos tisztifőorvos. Müller Cecília az M1-en hangsúlyozta: tudja, hogy az emberek elfáradtak a korlátozó intézkedések betartásában, de a karácsonyi időszakra jellemző, növekvő találkozásszám miatt mindenkinek még felelősségteljesebben kell viselkednie, ebből a szempontból sajnálatosnak tartja, hogy a nagy bevásárlóközpontok zsúfolásig tele vannak. Megerősítette: a karácsonyra vonatkozó speciális rendelkezésekről Orbán Viktor miniszterelnök ad majd tájékoztatást hétfőn.

Magyarország erős, a szerződéseket betartó nemzetállamokból álló szövetség tagja akar lenni – mondta a kormányfő egy német lapinterjúban. Orbán Viktor a Welt am Sonntag című lapnak a legutóbbi uniós csúcson a költségvetésről és a jogállamisági mechanizmusról kötött megállapodásról azt mondta: a jelenlegi megoldás, amely kettéválasztja a pénzügyi és jogállamisági kérdéseket, a józan ész diadala. Arra a felvetésre, hogy a jogállamisági mechanizmus az uniós tagság követelményei közé tartozó ügyekre, a hatalmi ágak szétválasztására és a bírák függetlenségére vonatkozna, kiemelte, hogy mindez része a magyar alaptörvénynek. Mint mondta: a valódi vita a családpolitikáról, a migrációs politikáról, kulturális kérdésekről szól.

Közös listán indul az ellenzék a 2022-es országgyűlési választáson. Erről az ellenzéki pártelnökök idei utolsó ülésén döntöttek. Az ellenzéki pártelnökök kijelölték az összefogás kereteit: mind a 106 körzetben közös jelöltekkel, közös miniszterelnök-jelölttel, közös programmal és immár közös listával indulnak. Egyben elfogadták a közös listaállítás feltételeit tartalmazó Korszakváltás Garanciái című dokumentumot is, amelyben kinyilvánítják: szövetségük célja megteremteni a független, élhető és büszke Magyarországot.

Az iparűzési adó megfelezéséről szóló döntés visszavonását követeli a kormánytól a Szabad Városok Szövetsége. A közleményt aláíró polgármesterek közös tiltakozásra hívták azokat az önkormányzatokat, amelyek meg akarják védeni a polgáraiknak nyújtott közszolgáltatásaikat és saját cselekvőképességüket. Hozzátették: a csatlakozó önkormányzatok tiltakozásuk jeléül, a közszolgáltatások védelmében december 23-án 19 órától egy estére lekapcsolják településeiken a díszkivilágításokat.

A védekezés összehangolását kéri az európai országoktól több száz tudós. A Lancet című orvosi folyóirat portálján és a kezdeményezés önálló honlapján hangsúlyozták, hogy nyitott határok mellett egyetlen ország sem tudja egyedül, önállóan alacsonyan tartani a fertőzöttek számát Európában, ezért elengedhetetlen, hogy a földrész országai együtt és közös célokat kijelölve küzdjenek a járvány ellen. A közép-európai térség számos országából, így például Lengyelországból, Horvátországból és Szlovéniából is támogatták tudósok az európai kormányokhoz intézett felhívást.

A járványhelyzet nehézségeivel szembeni lelki megújulást szorgalmazott Ferenc pápa advent negyedik vasárnapján. A katolikus egyházfő a Szent Péter téren tartott beszédében kijelentette, hogy a közeledő karácsony lehetőséget ad a belső megújulásra, az elfelejtett imához való visszatérésre, a megtérésre, az emberek közötti hit és a testvériség ismételt felfedezésére. Ez volt karácsony előtt az utolsó alkalom, hogy a hívők találkozhattak Ferenc pápával, hiszen a járványkorlátozások szigorítása miatt a pápa szenteste és december 25-én a Szent Péter-bazilikában lesz, ahova korlátozott számban mehetnek majd csak be a résztvevők.

A brit egészségügyi miniszter szerint még nem sikerült ellenőrzés alá vonni az eddigieknél sokkal fertőzőképesebb, nemrég azonosított új koronavírus-törzset, ezért volt szükség az azonnali szigorításokra Londonban és a környező angliai országrészekben. Matt Hancock a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában elmondta: a friss kimutatások szerint Londonban a koronavírus-fertőződések 60 százalékát az új vírustörzs okozza.

Hollandia után Belgium és Ausztria is úgy döntött: nem enged be utasszállító repülőgépeket az Egyesült Királyságból. A németországi repülőterek nem fogadhatnak járatokat Nagy-Britanniából és Észak-Írországból Az indoklás szerint Délkelet-Angliában a koronavírusnak egy új, a korábbiaknál 70 százalékkal fertőzőbb törzse bukkant fel. Olaszország ugyanilyen tilalmat tervez. Hollandia legalább december 31-ig nem fogad repülőket brit területekről, Belgium egyelőre csupán hétfő éjfélig vezeti be a tilalmat, ugyanakkor leállította a vasúti forgalmat is brit viszonylatban.

Címlapról ajánljuk

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×