eur:
393.81
usd:
368.19
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Káel Csaba filmrendező, filmügyi biztos beszédet mond a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjátadó gáláján 2019. szeptember 21-én.
Nyitókép: MTI/Vajda János

Különleges színházi tévéfilmek készülnek a járvány utáni újraindulásért

A Nemzeti Filmintézet 1,3 milliárd forint támogatást fordít arra, hogy nyáron a színházak a filmesekkel összefogva tévéfilmeket forgassanak. A cél, hogy az együttműködésből izgalmas és újszerű művek szülessenek – mondta az InfoRádiónak Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Két célja is van a Nemzeti Filmintézet színházak és filmesek összefogását segítő, tévéfilmek készítésére kiírt pályázatának – mondta az InfoRádiónak Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Az egyik, hogy a rendkívüli együttműködésből izgalmas és újszerű művek szülessenek, a másik, hogy

mielőbb munkát biztosítson a színházi és filmes alkotóknak és szakembereknek,

és hathatósan élénkítse a kulturális szektor újraindulását a Covid-helyzet után" – hangsúlyozta a kormánybiztos. Szavai szerint az is a pályázat célja, hogy a színházak megmutassák magukat, alkotóközösségüket, gondolataikat, érzéseiket, vagy akár a környezetüket is, hiszen nemcsak budapesti, hanem vidéki és határontúli színházak is partnerek lehetnek a pályázatra szánt új produkciók létrehozásában.

Nem titkolt szándék, hogy a színházak ne csak a színészekkel vegyenek részt a projektekben, hanem a díszlet- és jelmeztervezőikkel, dramaturgjaikkal is. "Tehát a színházi közösség kap egy lehetőséget, mert így más műfajban is megmutathatja magát, felfedezhetünk új tehetségeket, színészeket, írókat, rendezőket" – foglalta össze Káel Csaba.

"Az új pályázat kiírására a Nemzeti Kulturális Tanács által kidolgozott mentőcsomag ad lehetőséget" – tette hozzá Káel Csaba. Elmondta:

a mentőcsomagból egymilliárd forintot szánnak erre a célra – ami lényegében a kormánytámogatás – és ezt az NFI 300 millió forintnyi saját forrással egészíti ki.

A pályázatra június közepétől lehet jelentkezni olyan filmtervekkel, amelyeket kifejezetten a színpadon kívül forgatnának. Színházi előadások rögzítésére és közvetítésére nem nyújtható be pályázat, de repertoáron vagy műsoron lévő előadásokat át lehet dolgozni mozgóképre – mondta a filmügyi kormánybiztos. A színházak tévéfilmterveikkel a hazai filmgyártók közreműködésével június közepétől pályázhatnak; a részt vevő filmgyártók vállalják, hogy tevékenységüket nonprofit jelleggel végzik, és fiatal producereiknek adnak lehetőséget.

"Filmtervenként maximum 100 millió forint gyártási támogatás igényelhető a tervekhez. A pályázatokat az NFI Televíziós Döntőbizottsága bírálja el" – tette hozzá Káel Csaba.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×