eur:
392.43
usd:
367.51
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Hátborzongató tömegsírt találtak Hódmezővásárhelynél

Hátborzongató tömegsírt találtak Hódmezővásárhelynél

Különleges „tömegsír" nyomaira bukkantak a Móra Ferenc Múzeum szakemberei egy homokbánya területén - a Hódmezővásárhelyt elkerülő út építéséhez kapcsolódó régészeti feltárás során. A Krisztus előtti 8. századra keltezhető sekély gödörben tizenegy ember maradványait tárták fel a régészek - számolt be a Móra Ferenc Múzeum.

A rétegtani nyomok alapján megállapítható, az emberi maradványok az oszlás különböző fázisaiban egy időben lettek eltemetve mintegy 2800–2700 évvel ezelőtt. Mivel az elhunytak nem egy időben vesztették életüket, a kopáncsi objektum régészeti értelemben mégsem tekinthető tömegsírnak.

A rendkívüli jelenség magyarázatát Pópity Dániel, a Móra Ferenc Múzeum ásatásvezető régésze ekképpen vázolja:

”Minden jel arra mutat, hogy az egyének nem háborús okokból, vagy járványtól vesztették életüket.

A jelenség mögött sokkal inkább egy sajátos temetkezési rítus állhat, amely során a közösség korábban önállóan elföldelt maradványait egy meghatározott alkalommal közös gödörben véglegesen újratemetik.”

A humán csontanyag helyszíni elemzését Paja László antropológus végezte el. Vizsgálatának köszönhetően tudható: a gödörben férfiak, nők valamint gyermekek maradványai is megtalálhatóak.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×