eur:
389.44
usd:
363.38
bux:
68076.68
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Speciális kéksapkások védhetnék a kulturális kincseket

Olasz javaslatra jöhetnek a "kulturális kéksapkás" különítmények?

A világörökség védelmére külön nemzetközi erő felállítását szeretné elérni Olaszország a világ hét legfejlettebb ipari országát tömörítő G7-csoport kulturális minisztereinek első tanácskozásán, amelyet olasz kezdeményezésre hívtak össze Firenzébe.

A "kulturális kéksapkásokat" fegyveres konfliktusok és természeti katasztrófák esetén vetnék be a kulturális javak védelmére. (A kéksapkások az ENSZ megfigyelőinek neve. Fegyvertelen akcióik célja a nemzetközi megállapodások, különösen fegyverszüneti egyezmények betartásának ellenőrzése.)

"Látjuk, hogy mi történt Szíriában. Arra kell ösztönöznünk a nemzetközi közösséget, hogy védje meg a fundamentalizmus által fenyegetett műkincseket" - mondta Dario Franceschini olasz kulturális miniszter egy interjúban, amelyet az első "kulturális G7-csúcs" előtt adott a Quotidiano Nazionale című lapnak.

Az olasz tárcavezető felidézte, hogy az UNESCO felszólította összes tagállamát, hozzon létre nemzeti akciócsoportot saját kulturális örökségének védelmére, amit Olaszország meg is tett. Róma most azon van, hogy a polgári védelem keretei között külön erőt hozzon létre a kulturális örökség védelmére természeti katasztrófák esetén. A legutóbbi földrengések alkalmával 3500 templom rongálódott meg Közép-Olaszországban - mondta.

A Hetek csoportjának első kulturális csúcstalálkozóján egyebek között az illegális műkereskedelemmel, az oktatással, valamint az emberiség kulturális javainak háborúktól, terrorizmustól és természeti csapásoktól való megvédésével foglalkozik az amerikai, a kanadai, a japán, a francia, a német, a brit és az olasz kulturális miniszter.

A kultúra a népek közti párbeszéd egyik eszköze, amelyet napjainkban különösképpen támogatni kell. Saját kulturális örökségének jelentőségére tekintettel Olaszország vezető szerepet játszhat ezen a téren, és Róma igyekszik latba vetni ezt a képességét annak érdekében, hogy a kulturális diplomácia felkerüljön a nemzetek napirendjére - mondta Franceschini.

A G7 elnökségét idén ellátó Olaszország azt szeretné, ha a tanácskozás végeztével a miniszterek közös nyilatkozatot fogadnának el azon ENSZ-határozatnak a megvalósításáról, amely háborús bűncselekménynek minősíti a kulturális javak megsemmisítését.

A csütörtök délután kezdődött és pénteken véget érő találkozón részt vesz Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős uniós biztos, Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója és több olyan jelentős kulturális intézmény képviselője, mint a Velencei Biennále vagy a párizsi Pompidou Központ.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×