eur:
392.44
usd:
367.16
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Hétvégi KulturInfo

Városi séták, francia filmek és Woody Allen alkotásainak vetítése, valamint Oscar-partik színesítik a hétvégén Budapest kulturális kínálatát.

Február utolsó hétvégéje az idegenvezetői világnap, ebből az alkalomból egész hétvégén városszerte szervez A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Idegenvezetői Továbbképző Központja. A hétvégén A belvárostól Óbudáig, Albertfalvától a mátyásföldi villanegyedig több helyszínen rendeznek, többségében ingyenes vezetéseket, de buszos, villamosos és hajós városnézést is szerepel a kínálatban, a mozgásukban korlátozottak számára pedig külön programokat biztosítanak.

Káprázatos természetfilm, a klasszikus francia krimiket idéző bűnügyi dráma, romantikus vígjáték és életrajzi film is szerepel a Frankofón Filmnapok idei kínálatában, amelynek az Uránia Nemzeti Filmszínház ad otthont a hétvégén. A Bem Moziban Woody Allen-hétvégét rendeznek olyan klasszikusokkal, mint az Annie Hall és a Manhattan eredeti szinkronos változata, valamint a Hollywoody történet és a Jade Skorpió átka az ezredfordulóról.

A zenei kínálatra áttérve a Rúzsa Magdi a Papp László Budapest Sportarénában ad nagykoncertet szombaton Boban Markovic és Presser Gábor közreműködésével. A Zeneakadémián szombaton Lukács Miklós cimbalomművész előbb Szakcsi Lakatos Béla zongoraművésszel improvizál, majd triójával Budapest Anzix című lemezét mutatja be vendégeivel. Vasárnap ugyancsak a Zeneakadémián a Händel Samson című oratóriuma a Savaria Barokk Zenekar, a Vass Lajos Kamarakórus és az ELTE Pro Musica részvételével, míg a Budapest Music Center koncerttermében a Modern Art Orchestra mutatja be László Attila jazzgitáros szerzői estjét.

A filmekre visszatérve, magyar idő szerint hétfő hajnalban az 88. Oscar-díjátadót a közmédia a televízióban és az interneten is élőben közvetíti, de a főváros több pontján is szerveznek éjszakai Oscar-partikat azoknak, akik szeretnék társaságban végigizgulni az eseményt. Felvezetésképp vasárnap a Toldi moziban egész nap Oscar-jelölt alkotásokat vetítenek, köztük a moziforgalmazásba nem került Anomalisa című animációt, az éjszaka folyamán többek közt a Dohány utcai Neked Csak Dezsőben, a Kazinczy utcai Szociális helységben, a Paulay Ede utcai AnKERTben, a Dessewffy utcai Lost in Budapest Bárban és az Imre utcai Trapézban is tartanak Oscar-partit.

Hanganyag: Oláh András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×