Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Budapest lett Közép-Európa artista utánpótlási központja

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem csak a magyar, hanem az egész térség artistaképzésének fontos helyszíne lehet az új Hungária Cirkuszcsarnok, amely mintegy 180 millió forintból valósult meg - mondta el az InfoRádiónak Kriza Zsigmond, a Maciva Nonprofit Kft ügyvezető igazgatója.

Kriza Zsolt beszámolt arról, hogy átfogó terv mentén zajlanak a cirkuszi fejlesztések. Első lépésként megújították a Fővárosi Nagycirkusz fogadótereit és átalakították műsorpolitikáját. Ez sikeresnek bizonyult, hiszen nézőszámunkat a két évvel ezelőttihez viszonyítva 131 százalékkal növelte a cirkusz.

A program másik eleme a magyar cirkuszművészet utánpótlásának megerősítése. Ennek érdekében állította össze a Maciva A jövő cirkusza programot, amely az infrastruktúra korszerűsítését is magában foglalja. Ebben jelent mérföldkövet a Hungária Cirkuszcsarnok felépülése - hangsúlyozta Kriza Zsigmond.

A Hungária körúti Maciva művésztelepen épült fel a vadonatúj, 900 négyzetméteres csarnok, amely gyakorlásra és bemutató előadásokra, valamint artista képzésre egyaránt kiválóan alkalmas.

Ezzel a beruházással a cirkuszközpont Közép-Európa regionális artista utánpótlási központjává vált, a térségben nincsen más, ekkora és ilyen korszerű létesítmény - hangsúlyozta az ügyvezető. A Maciva művésztelepén ugyanis - mint hozzátette - nem csak a Hungária Cirkuszcsarnok működik, hanem tíz évvel ezelőtt két másik kisebb gyakorló csarnok is felépült. Így összesen már három létesítményből álló cirkuszkomplexum működik a Hungária körúton.

Az új intézmény a széles közönség számára nem nyitott, hiszen alapvetően gyakorlóbázisként funkcionál, de ott tartják majd a Baross Imre Artistaképző vizsga- és bemutató előadásait. Ezek viszonylag kisebb közönség számára hozzáférhetőek, miután a gyakorlómanézs csak 132 néző befogadására alkalmas.

Az új cirkuszcsarnokot mostantól folyamatosan birtokba vehetik az artistaképző növendékei.

Kriza Zsigmond azt is jelezte, hogy a létesítmény 180 millió forintból valósult meg, a szakképzési alap és a szakminisztérium támogatásából.

Hanganyag: Szabó Gergõ