eur:
392.21
usd:
366.74
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Elhunyt Schwajda György

Elhunyt Schwajda György író, dramaturg; a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatóját egy hónappal 67. születésnapja után érte a halál - tájékoztatta a kaposvári önkormányzat az MTI-t.

Schwajda György temetéséről később intézkednek. A művészt az önkormányzat és a színház saját halottjának tekinti.

Az MTI úgy értesült, hogy Schwajda György hétfő délután a kaposvári kórházban hunyt el.

"Nagyon közeli barátomat veszítettem el" - fogalmazott a kaposvári teátrum zenei vezetője. Mint Selmeczi György felidézte, először a hetvenes-nyolcvanas évek fordulójától dolgozott együtt Schwajda Györggyel a miskolci színházban, majd a hétfőn elhunyt író, dramaturg által vezetett Szolnoki Szigligeti Színházban, a budapesti Művész Színházban, a Nemzeti Színházban, végül a kaposvári teátrumban.

"Schwajdát a magyar színházi élet egyik legkarizmatikusabb figurájának tartom. Született színidirektor volt, mindent egyesített a személyiségében, ami a színidirektor éthoszához hozzátartozik (...): egyszerre tudott társulati harmóniát és szellemi izgalmat teremteni" - szólt barátjáról a zeneszerző.

A zenei vezető hangsúlyozta: Schwajda György olyan különleges személyiség volt, aki konszenzust tudott teremteni maga körül. "Nem volt olyan elfogult színházi ember, aki ne ismerte volna el az ő képességeit és tudását" - fogalmazott.

Bár Schwajda György egy tavaszi beszélgetésen azt mondta, nem érzi jól magát Kaposváron, Selmeczi György szerint ez a megjegyzés inkább csak a helyzetnek szólt. "A lokális harcok és gáncsoskodások esetleg napi rossz közérzetet okoztak neki, de egészében rendkívül felvillanyozott volt, hogy újra színházat építhet" - jegyezte meg a zeneszerző, hozzátéve: Schwajda indította el a kaposvári színház épületének még tartó felújítását is.

Selmeczi elmondása szerint az igazgató kitűnő munkabírásnak örvendett, egy hete még a jövő évi kaposvári műsorterven dolgoztak.

"Az lett volna az igazi gesztus, ha visszakaphatta volna a Nemzeti Színház igazgatói székét (...), hiszen első ciklusában még a rendkívüli, színházon kívüli harcok és az átpolitizáltság megakadályozta abban, hogy kiteljesítse azt a művet, amit az építéssel, társulatszervezéssel elindított" - vélekedett Selmeczi György.

Szinetár Miklós rendező, a Magyar Állami Operaház egykori főigazgatója röviden nyilatkozott az MTI-nek Schwajda György haláláról: "sokakkal ellentétben nagyon szerettem, nagyra becsültem, és nagyon sajnálom".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×