eur:
389.33
usd:
362.73
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Németh Gézára emlékezett a református egyház

Németh Géza, az 1957-1958-ban internált, 1971-ben lelkészi állásától megfosztott református egyházi vezető születésének 75. évfordulójára emlékezett ökumenikus konferencia keretében a Dunamelléki Református Egyházkerület, az Erdélyi Gyülekezet és a Németh-család.

A Keresztény testvériség a múltban, jelenben és jövőben című konferencián Szűcs Ferenc, a Károli Gáspár Református Egyetem rektora kiemelte, hogy az ökumenizmus eszköz lehet a politikai konfliktusok kezelésében.

Kifejtette: a múlt egymás ellen elkövetett bűneinek, hibáinak bevallása a feltétele az egyházak közötti kiengesztelődésnek. Megemlítette, hogy többen gyors eredményeket várnak ezen a téren, arról viszont megfeledkeznek, hogy a különböző felekezetek vallási hittételeken alapuló identitása évszázadok alatt alakult ki, amelynek egyes részeit feladni nem egyszerű feladat, talán nem is lehetséges.

Bíró László katolikus püspök, a Központi Szeminárium rektora beszédében kiemelte: a globalizált világ egyaránt eredményezheti a szolidaritás, de az individualizmus kialakulását is. Ez utóbbival szemben véleménye szerint felveheti a küzdelmet a kereszténység, ha hiteles közösséget alkot. Elmondása szerint az igazi közösség lelkiségen és a Szentháromságban való hiten alapul. Az emberek közötti viszonyt a gyakorlati életben meghatározza a kezdeményező és befogadó szeretet, amelynek kölcsönösnek kell lennie. Fontosnak tartotta, hogy az adás és a kapás egyensúlyban legyen az emberek közötti kapcsolatokban. A közösséget ugyanakkor az egymásra figyelés tartja össze.

Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház püspöke az emlékkonferencián beszédében arra utalt, hogy az ökumenizmus összefügg a misszióval, ami feltételezi a kiengesztelődést. Ennek során felül kell emelkedni a megosztottságon a krisztusi egység megvalósítása érdekében. Pozitív példaként említette ezzel összefüggésben a taizé-i közösségeket, amelyek fél évszázada "ragadják magukkal a közösségeket" a Szentlélek segítségével.

Németh Géza 1951-1956 között végezte a Református Teológiai Akadémiát, majd bekapcsolódott a Református Megújulási Mozgalomba. Az 1956-os forradalomban és szabadságharcban való részvételéért 1957-1958-ban internálták. 1958-tól Monoron, később Ócsán volt segédlelkész, a hatvanas években pedig Érden lelkészkedett. Tevékenységét illegálisan kellett folytatnia, miután 1971-ben megfosztották gyülekezetétől. A rendszerváltáskor rehabilitálták, ezután a Megbékélés Közössége ökumenikus mozgalom irodájának vezetője lett 1995-ben bekövetkezett haláláig.

Eközben a Magyarországi Református Egyház választmányi tagja volt, valamint az általa alapított Erdélyi Gyülekezetben tevékenykedett. Több könyvet írt, illetve vallási, karitatív cikket, verset is megjelentetett.

A hittérítő születésének 75. évfordulója alkalmából Németh Géza református lelkészről és feleségéről jelent meg egy emlékkötet a Dunamelléki Református Egyházkerület gondozásában.

Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke, Németh Géza másodszülött fia elmondta: nagy adósságot kezdtek el a kötettel törleszteni, ugyanis fel kell dolgozni a református egyház második világháborút követő történetét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×