INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Lipcse-jelenség a Műcsarnokban

Infostart / InfoRádió
A lipcsei kortárs képzőművészet nemzetközileg is elismert művészeinek munkáiból nyílik kiállítás csütörtökön a Műcsarnokban. A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében megnyíló, Lipcse-jelenség című tárlaton 15 művész több mint 80 alkotását tekinthetik meg az érdeklődők.

A lipcsei iskola a festészetből indult ki, de inspiráló hatással volt más művészeti ágak képviselőire is - mondta az InfoRádiónak a Műcsarnok kurátora.

A német egyesülés után a Lipcsében meglévő, helyi, akadémikus festészeti, művészeti hagyomány vonzóvá vált a nyugati tartományokból érkező művészek számára is, megindult hát a realizmus és a formalizmus küzdelme, amelyből végül egy rendkívül érdekes, látványos, különös vizualitás jött lére - tette hozzá Készman József.

Ez nem jellemző minden Lipcsében élő alkotóra; a művészeknek egy, viszonylag szűkebb, főként festészeti technikával dolgozó csoportját, és a körülöttük kialakult jelenséget kezdték új lipcsei iskolaként jellemezni - magyarázta a kurátor.

A Műcsarnokban nyíló kiállítás célja az volt, hogy legfontosabb művészeti jelenségeket, médiumokat és azok képviselőit hozzák el Budapestre. A tárlat anyagát az alkotói életműveken túl fontos jelenségek szerint rendezték - mondta Készman József.

Hanganyag: Oláh András

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk