eur:
392.21
usd:
366.74
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

A felnőttek negyede egyáltalán nem olvas könyvet

Nagy-Britanniában minden negyedik felnőtt bevallja, hogy az elmúlt egy évben egyetlen könyvet sem olvasott el. Minden második pedig hazudik, amikor olvasási szokásairól kérdezik, csak hogy intelligensebbnek mutassa magát.

A szigetországban az illetékes minisztérium minden évben kampányt indít annak érdekében, hogy olvasásra sarkallja az embereket. Idén például arra akarják rávenni a vállalatvezetőket, hogy a bezárt dohányzóhelyiségek helyén kis könyvtárakat hozzanak létre, hátha ezzel kedvet csinálnak dolgozóiknak az olvasáshoz.

A kampány keretében egy felmérést is készítettek arról, hogy a felnőttek mennyit olvasnak. Kiderült, hogy az emberek fele az elmúlt egy évben átlagosan öt könyvet olvasott el.

Ugyanakkor minden negyedik ember egyáltalán nem olvasott semmit, a felmérést megelőző 12 hónapban. Közülük minden második 16 és 24 év közötti férfi, így feltehetően a jövőben az ő olvasási kedvüket próbálják majd erősíteni a kampányolók. Az apákat is arra sarkallják majd: naponta legalább 10 percet fordítsanak olvasásra, így próbáljanak meg jó példát mutatni a fiúknak.

Egy másik vizsgálat pedig arra mutatott rá, hogy a britek harmada, hogy olvasottabbnak és tájékozottabbnak tűnjön, azt vallja: kezébe vesz úgynevezett elgondolkodtató könyveket, ám amikor arról kérdezik, hogy miről szólt, nem tudja folytatni a beszélgetést. Amikor pedig a klasszikus irodalom kerül szóba, 40 százalék hazudik.

Sokan ugyanis úgy tartják: aki azt vallja magáról, hogy olvas klasszikus irodalmat, az intelligensebbnek tűnik a többiek szemében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×