eur:
395.73
usd:
369.16
bux:
70395.49
2024. június 24. hétfő Iván
Communist Hammer and Sickle Broken to Pieces
Nyitókép: Manuel Augusto Moreno / Getty Images

Kísértet járja be az orosz hadsereget – a kommunizmus kísértete

A brit hírszerzés arról számolt be, hogy ezen a héten jelent meg az orosz hadsereg új, belső újságja, amelynek célja a katonák politikai nevelése.

A Politruk (politikai oktató) című lap beköszönő számában az orosz védelmi miniszter helyettese azt írja: az ideológia nevelésnek a szovjet idők hagyományait kell követnie. Viktor Goremikin tábornok vezércikkében Joszif Sztálinra hivatkozva a politikai oktatás fontosságát hangoztatja. Az egykori rettegett kommunista vezért idézve pedig azt hangsúlyozza, hogy a katonáknak halálosan gyűlölniük kell az ellenséget.

Ennek kapcsán a vezérezredes leszögezi: most Ukrajnában ugyanúgy a nácik ellen harcolnak az oroszok, mint a második világháború idején. A cikkéhez egy térképet is csatolt, amely azt mutatja: Ukrajna valójában soha nem is létezett önálló államként. Ezzel szintén a szomszédos ország elleni invázió jogosságát akarja hangsúlyozni a tábornok – állítja a brit hírszerzés legújabb jelentése.

A moszkvai védelmi minisztériumban már 2018-ban létrehozták a Politikai Főigazgatóságot, amelynek feladata a hadseregen belüli ideológiai oktatás. Ezt a testületet Viktor Goremikin irányítja. A politikai nevelés fontosságát az is mutatja, hogy a tábornok egyben a miniszter helyettese is.

Londoni vélemény szerint a történelemhasítás fontos eszköz az orosz vezetés kezében ahhoz, hogy a katonákat és civileket a háború mellé állítsa.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×