eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
Communist Hammer and Sickle Broken to Pieces
Nyitókép: Manuel Augusto Moreno / Getty Images

Kísértet járja be az orosz hadsereget – a kommunizmus kísértete

A brit hírszerzés arról számolt be, hogy ezen a héten jelent meg az orosz hadsereg új, belső újságja, amelynek célja a katonák politikai nevelése.

A Politruk (politikai oktató) című lap beköszönő számában az orosz védelmi miniszter helyettese azt írja: az ideológia nevelésnek a szovjet idők hagyományait kell követnie. Viktor Goremikin tábornok vezércikkében Joszif Sztálinra hivatkozva a politikai oktatás fontosságát hangoztatja. Az egykori rettegett kommunista vezért idézve pedig azt hangsúlyozza, hogy a katonáknak halálosan gyűlölniük kell az ellenséget.

Ennek kapcsán a vezérezredes leszögezi: most Ukrajnában ugyanúgy a nácik ellen harcolnak az oroszok, mint a második világháború idején. A cikkéhez egy térképet is csatolt, amely azt mutatja: Ukrajna valójában soha nem is létezett önálló államként. Ezzel szintén a szomszédos ország elleni invázió jogosságát akarja hangsúlyozni a tábornok – állítja a brit hírszerzés legújabb jelentése.

A moszkvai védelmi minisztériumban már 2018-ban létrehozták a Politikai Főigazgatóságot, amelynek feladata a hadseregen belüli ideológiai oktatás. Ezt a testületet Viktor Goremikin irányítja. A politikai nevelés fontosságát az is mutatja, hogy a tábornok egyben a miniszter helyettese is.

Londoni vélemény szerint a történelemhasítás fontos eszköz az orosz vezetés kezében ahhoz, hogy a katonákat és civileket a háború mellé állítsa.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Felemás hangulatban telt a kereskedés reggel Ázsiában, de az európai tőzsdéken már látszik némi hangulatjavulás a hét korábbi részében látott eséshez képest. Megérkeztek ma a havi amerikai PCE-adatok, amelyek a várakozásoknak megfelelően az infláció további lassulását mutatták, ám mivel a tegnap megjelent második negyedéves adat már magában foglalta a júniust is, így nagy meglepetése nem lehetett számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×