eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed
Nyitókép: Pixabay

Villogás vezetés közben? Lehúzott ablak? Máris repül a büntetés a sofőrnek!

Rengeteg magyar utazik Horvátországba tavasztól őszig, neki érdemes figyelniük néhány olyan szabályra is, amelyért itthon nem jár büntetés.

Horvátországban több olyasmiért is büntethet a rendőr, amire egy magyar az itthoni szabályok alapján tán nem is gondolna. A Vecernji List összeállítása alapján a vg.hu azt írta, az egyik ilyen, ha a magára hagyott autó ablakát leengedve hagyja a sofőr vagy az utasa. A horvát közúti közlekedés biztonságáról szóló törvény szerint ugyanis a sofőrnek a jármű elhagyása előtt gondoskodnia kell róla, hogy az autó magától ne mozdulhasson el, illetve mindent meg kell tennie, hogy a kocsit illetéktelen személy se indíthassa el. Ezért a szabálysértésért a horvát rendőrök 30 eurós bírságot szabnak ki.

Senki ne próbálkozzon a horvát autópályán azzal, hogy az előtte haladónak villogással jelezze, hogy szeretne nála gyorsabban haladni, ezért váltson sávot. A horvát jogszabályok szerint tilos az utakon a többi sofőrt fény- és hangjelzésekkel megzavarni a vezetésben, így aki ezt mégis megteszi, az

egy 260 eurós csekkre számíthat.

Ugyanekkora bírság jár azért is, ha valaki szlalomozva előzget az autópályán.

Horvátországban is tilos a leállósávban haladni, mindegy, mekkora a dugó. Aki ezt a tilalmat nem tartja be, az 260 eurós csekket kaphat a veszélyeztetésért.

A gyorshajtás mindenhol veszélyes és büntetik is. Horvátországban a települések közti országutakon is nagyon résen kell lenni, de településen belül sem érdemes jobban nyomni a pedált, mint amit a szabályok, táblák engednek.

  • Gyorshajtásért településen belül 30 euró a büntetés, ha legfeljebb 10 kilométer per órával lépi át valaki a megengedett határt. 10–20 kilométeres sebességtúllépésnél 60, 20–30 kilométer per óra esetén már 130 euró a bírság. 30–50 kilométer per óra között 290–920 euró közötti összeget vés a rendőr a csekkre. Aki 50 kilométer per óránál többel lépi át a megengedett legnagyobb sebességet településen belül, az akár 2650 eurós bírsággal vagy 60 napig terjedő szabadságvesztéssel nézhet szembe.
  • Az autópályákon és a gyorsforgalmi utakon valamivel enyhébbek a szankciók. A bírság mértéke ezeken az utakon 60 és 1990 euró között ingadozhat.

A biztonsági öv bekapcsolásának elmulasztása 130 euróba fájhat utasonként (a hátsó ülésekre is vonatkozik a kötelező övhasználat).

Ittas vezetésért is büntethetnek, bár zéró tolerancia nincs:

  • 0,5–1 ezrelék között 390–660 euró,
  • 1–1,5 ezrelék között 660–1990 euró,
  • 1,5 ezrelék felett 1320–2650 euró a bírság, vagy 60 nap szabadságvesztés.

A legmagasabb büntetési kategóriát alkalmazzák azoknál, akik kábítószer hatása alatt ülnek a volán mögé.

Akit telefonnal a kézben kap el a rendőr (mindegy, hogy telefonált vagy üzenetet írt vagy bármi mást csinált rajta), az 130 eurós csekkre számíthat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Az orosz-ukrán háború újabb fordulatot vett, miután Kijev katonai műveletet indított az oroszországi Kurszki területen. A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg a Welt am Sonntag német hetilapnak adott nyilatkozatában reagált az eseményekre. Eközben pénteken késő este az oroszországi Belgorod városát ukrán támadás érte, ami öt halálos áldozatot követelt, és 46 ember sérült meg - jelentette be Vjacseszlav Gladkov, a térség kormányzója. Az incidens során 37 embert, köztük hét gyermeket kórházba kellett szállítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 31. 06:00
×
×
×
×