eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
LONDON, ENGLAND - SEPTEMBER 12: A model of a Magura V5 unmanned surface vessel by Ukrainian company STE is seen on day one of the Defence and Security Equipment International (DSEI) fair at ExCel on September 12, 2023 in London, England. The biennial DSEI fair, organized by Clarion Events, gathers arms buyers and dealers worldwide to network and make deals with military delegations, government officials, and fellow arms companies. (Photo by Leon Neal/Getty Images)
Nyitókép: Leon Neal/Getty Images

Kétségbeesett küzdelem az ukrán tengeri drónok ellen, falkában támadtak a robotok

Orosz forrásokból kerültek az internetre azok a döbbenetes felvételek, amelyeken a nemrég elsüllyedt hadihajók legénysége harcol az ukrán öngyilkos drónokkal. Mindkét csatát a tengeri robotok nyerték.

A Cezar Kunyikov partraszálló hajót február 14-én támadta meg egy csapat ukrán tengeri drón. A most közzétett felvételeken azt látni, ahogy a hajó legénysége minden rendelkezésére álló fegyverrel próbálja megállítani a robothajókat, de a sötét éjszaka vívott harcban alulmarad. Bár tíz drónból négyet sikerült kilőniük az ötödik azonban eltalálta a deszanthajó tatját és ezzel mozgásképtelenné is tette. Ezután a 6-os, 7-es, 8-as és 9-es drónok egymást követve, a hajó bal oldalán a közepénél és a tatnál támadtak. Az egyiknek sikerült jókora rést ütnie a hajótestbe, ahova aztán beszáguldott a 9. robot és az orosz hajó belsejében robbant.

Ez olyan sérüléssel járt, ami megpecsételte a sorsát. A legénység állítólag veszteség nélkül élte túl a több mint negyven percig tartó csatát, és mentőtutajokkal hagyta el a süllyedő hadihajót. Orosz közlés szerint valamennyi fegyverüket és az összes titkos iratot sikerült magukkal vinniük. A 10. drón az elsüllyedésig figyelte az eseményeket, majd rátámadt a Cezar Kunyikov kíséretében lévő vontatóhajóra, de úgy tudni, hogy az orosz tengerészek megsemmisítették.

Egy másik videó is készült a Cezar Kunyikov elsüllyesztéséről. Ezt az egyik drón hőkamerája vette fel. Jól látszik a hajó oldalán tátongó hatalmas lyuk, amelyen keresztül aztán behatol az egyik robot. Az orosz tengerészek nyilván nem rendelkeztek éjjellátó készülékekkel, mert a felvételek alapján össze-vissza lövöldöznek. Az ukrán drónok kezelői viszont a robotok hőkameráinak segítségével pontosan láthatták, mi történik a tengeren.

Ez a videó is az X-en jelent meg, és a március 5-én Kercs közelében elsüllyedt Szergej Kotov őrhajó harcának egy részletét örökítette meg. A felvételt egy közelben lévő orosz hajó tengerésze készítette. Az éjszaka sötétjében csatázó őrhajó lövedékei a másik jármű közvetlen közelében csapódnak a vízbe. A személyzet kétségbeesetten próbálja megsemmisíteni a támadó tengeri robotokat, de nem jár sikerrel. A hajót több találat éri, majd elsüllyed.

Mindkét akciót az ukránok a Magura V5 típusú saját fejlesztésű tengeri drónjaikkal hajtották végre. Ezekkel a robotokkal már több orosz hajót is súlyosan megrongáltak vagy elsüllyesztettek. Most viszont közreadták a drón továbbfejlesztett változatáról, a Sea Baby-nek nevezett robothajóról készült videót.

A kísérő szöveg szerint ez már nemcsak öngyilkos támadásokra használható, hanem arra is, hogy part menti létesítményeket támadjon a fedélzetére szerelt fegyverekkel. Sőt még légvédelmi feladatokra is alkalmassá tehető. Egyelőre még csak a tengeri próbák zajlanak az akár 1000 kilométeres hatótávolságú, távolról irányítható vagy beprogramozva, önállóan is tevékenykedő járművel.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodásra készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×