eur:
389.31
usd:
363.01
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Cézár Kunyikov az orosz hadiflotta partraszállást támogató hajója. Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Újabb, jelentős veszteség érhette a fekete-tengeri orosz flottát

Az interneten megjelent hírek szerint az ukránok dróncsapást mértek egy orosz hadihajóra a Krím-félsziget déli partja előtt.

Az X-en publikált értesülés szerint a Cézár Kunyikov nevű partraszálló hajót a Szevasztopolhoz közeli, Alupka település előtti vizeken érte találat. A Projekt 775 mintájú járművet az ukránok egy Magura V5 öngyilkos drónnal támadták meg.

Úgy tudni, hogy a hajó súlyos károkat szenvedett, de van olyan hír is, hogy a Cézár Kunyikov a támadás következtében felrobbant és elsüllyedt.

A Magura V5-ről korábban már az Infostarton is írtunk. Ez a teljesen urkán fejlesztésű, több célra is használható robothajó távirányítással, vagy előre beprogramozva, önállóan is képes csapást mérni.

Ezt a videót a drón saját kamerája készítette a támadásról:

A Cézár Kunyikov valószínűleg lőszert szállíthatott. Az orosz flotta az Ukrajna elleni támadás kezdetén számos ilyen hajót irányított a Fekete-tengerre. Ezekkel partraszálló műveleteket akartak végrehajtani, elsősorban Odessza környékén, hogy elfoglalhassák a várost és annak kikötőit. Az ukránoknak azonban sikerült megakadályozniuk Odessza bekerítését. A Moszkva cirkáló elsüllyesztése után pedig 100 tengeri mérföldes (kb. 180 km) ütközőövezet jött létre a Fekete-tenger észak-nyugati partvidékén.

Ide az oroszok már nem nagyon mertek behatolni, mert ez az ukránok partól indított szárnyas rakétáinak, illetve tengeri drónjainak megsemmisítési zónája.

Azonban a partraszálló műveletek lehetősége változatlanul fennállt ezért az ukránok számára kiemelt fontosságú célpontok a kétéltű hadmozdulatok támogatására alkalmas hajók. Többet közülük már a kikötőkre mért dróncsapásokkal megsemmisítettek. Az orosz flotta egyébként egy ideje inkább utánpótlás szállítására használta Cézár Kunyikovot és testvérhajóit.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×