eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
A Szergej Kotov orosz őrhajó a vízre bocsátás előtt. Forrás: Facebook/ Orosz/szovjet haditechnikai eszközök
Nyitókép: Forrás: Facebook/ Orosz/szovjet haditechnikai eszközök

Újabb csapás érte az orosz hadiflottát a Fekete-tengeren videó

Hírek szerint az ukránok ismét elsüllyesztettek egy orosz hadihajót a Fekete-tengeren.

Az Ukrainska Pravda kijevi újság angol nyelvű változata azt közölte, hogy egy tengeri drónokkal elsüllyesztették az orosz flotta Szergej Kotov őrhajóját. A támadást ukrán közlés szerint Magura V5 robothajókkal hajtották végre. Ezekkel már az orosz flotta több egységét sikerült súlyosan megrongálni, vagy elsüllyeszteni.

A most vélhetően veszteség listára került Szergej Kotov egy Projekt 22160-as mintájú hadihajó volt, amelyet elsősorban partközeli járőrözésre, hajók és kikötők védelmére terveztek. Az osztály első tagjának építését 2014-ben kezdték és négy évvel később állt szolgálatba. Tehát kimondottan új, korszerű hadihajókról van szó. Összesen hat építését tervezték, de eddig csak négyet fejeztek be, további kettő pedig még készülőben van. Áruk az ukrán hírszerzés szerint nagyjából 65 millió dollár (mintegy 5,3 milliárd forint).

Az osztály névadó hajója, a Vaszilij Bikov, 2022. február 24-én, a Moszkva cirkáló kísérőjeként részt vett a Kígyó-sziget elleni támadásban. Az akció kezdetén az oroszok megadásra szólították fel az ukrán védőket, akik az elhíresült, "Orosz hadihajó menj a francba" üzenettel válaszoltak.

A Bikov osztály egységei meglehetősen nagy méretűek: 94 méter a hosszuk és még helikopter leszállóhely is van a fedélzetükön. Az X-en megjelent beszámolók szerint a hajóval együtt megssemisült egy Ka-29, tengerészeti helikopter is.

A hajók fegyverzete szokatlanul erős: Kalibr-NK cirkáló rakétákkal, egy 76 mm-es ágyúval, valamint több gránát vetővel és géppuskával vannak felszerelve. A légvédelmet az igen korszerűnek számító Tor-M2KM rövid hatótávolságú rakéta rendszer látja el. Képesek drónokat is bevetni, illetve a különleges egységek gyors motorcsónakjait indítani és fogadni. Összesen hatvan tengerésznek van hely a hajón. Az orosz flotta tervei között szerepel olyan fegyverzet modulok integrálása is, amelyek a feladatnak megfelelő felszerelést biztosítják a hajók számára.

Az orosz flotta
Az orosz flotta egyik Projekt 22160-as őrhajója a "Dmitrij Rogacsov", a fekete-tengeri Szevasztopol kikötőjében. Forrás: Wikipédia

A Szergej Kotov hadihajó elleni támadással egyidőben az Ukrainska Pravda arról is beszámolt, hogy az orosz hatóságok hajnal óta újból lezárták a Krím-félszigetre vezető hidat. Az elmúlt napokban már többször szünetelt a forgalom az átkelőn, bár az okokról hivatalosan semmit sem közöltek az oroszok. A lap azonban megjegyzi, hogy az oroszok akkor szokták megtiltani a hídon a közlekedést, ha azt ukrán támadás éri.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×