eur:
394.33
usd:
370.16
bux:
65125.52
2024. április 23. kedd Béla
A Szergej Kotov orosz őrhajó a vízre bocsátás előtt. Forrás: Facebook/ Orosz/szovjet haditechnikai eszközök
Nyitókép: Forrás: Facebook/ Orosz/szovjet haditechnikai eszközök

Újabb csapás érte az orosz hadiflottát a Fekete-tengeren videó

Hírek szerint az ukránok ismét elsüllyesztettek egy orosz hadihajót a Fekete-tengeren.

Az Ukrainska Pravda kijevi újság angol nyelvű változata azt közölte, hogy egy tengeri drónokkal elsüllyesztették az orosz flotta Szergej Kotov őrhajóját. A támadást ukrán közlés szerint Magura V5 robothajókkal hajtották végre. Ezekkel már az orosz flotta több egységét sikerült súlyosan megrongálni, vagy elsüllyeszteni.

A most vélhetően veszteség listára került Szergej Kotov egy Projekt 22160-as mintájú hadihajó volt, amelyet elsősorban partközeli járőrözésre, hajók és kikötők védelmére terveztek. Az osztály első tagjának építését 2014-ben kezdték és négy évvel később állt szolgálatba. Tehát kimondottan új, korszerű hadihajókról van szó. Összesen hat építését tervezték, de eddig csak négyet fejeztek be, további kettő pedig még készülőben van. Áruk az ukrán hírszerzés szerint nagyjából 65 millió dollár (mintegy 5,3 milliárd forint).

Az osztály névadó hajója, a Vaszilij Bikov, 2022. február 24-én, a Moszkva cirkáló kísérőjeként részt vett a Kígyó-sziget elleni támadásban. Az akció kezdetén az oroszok megadásra szólították fel az ukrán védőket, akik az elhíresült, "Orosz hadihajó menj a francba" üzenettel válaszoltak.

A Bikov osztály egységei meglehetősen nagy méretűek: 94 méter a hosszuk és még helikopter leszállóhely is van a fedélzetükön. Az X-en megjelent beszámolók szerint a hajóval együtt megssemisült egy Ka-29, tengerészeti helikopter is.

A hajók fegyverzete szokatlanul erős: Kalibr-NK cirkáló rakétákkal, egy 76 mm-es ágyúval, valamint több gránát vetővel és géppuskával vannak felszerelve. A légvédelmet az igen korszerűnek számító Tor-M2KM rövid hatótávolságú rakéta rendszer látja el. Képesek drónokat is bevetni, illetve a különleges egységek gyors motorcsónakjait indítani és fogadni. Összesen hatvan tengerésznek van hely a hajón. Az orosz flotta tervei között szerepel olyan fegyverzet modulok integrálása is, amelyek a feladatnak megfelelő felszerelést biztosítják a hajók számára.

Az orosz flotta
Az orosz flotta egyik Projekt 22160-as őrhajója a "Dmitrij Rogacsov", a fekete-tengeri Szevasztopol kikötőjében. Forrás: Wikipédia

A Szergej Kotov hadihajó elleni támadással egyidőben az Ukrainska Pravda arról is beszámolt, hogy az orosz hatóságok hajnal óta újból lezárták a Krím-félszigetre vezető hidat. Az elmúlt napokban már többször szünetelt a forgalom az átkelőn, bár az okokról hivatalosan semmit sem közöltek az oroszok. A lap azonban megjegyzi, hogy az oroszok akkor szokták megtiltani a hídon a közlekedést, ha azt ukrán támadás éri.

Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×