eur:
389.34
usd:
363.71
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Cézár Kunyikov az orosz haditengerészet deszant hajója. Forrás: Ministry of Defence of the Russian Federation
Nyitókép: Forrás: Ministry of Defence of the Russian Federation

Ez már biztosan fájhat az oroszoknak – kivételes hadihajó süllyedt el a Fekete-tengeren

A Cezar Kunyikov partraszállást támogató hajót ukrán tengeri drónok támadták meg a Krím-félsziget közelében.

Az orosz flottát ismét érzékeny veszteség érte: ukrán dróncsapás következtében elsüllyedt egy újabb deszanthajója. A Cezar Kunyikov partraszállást támogató hajót a Krím-félsziget déli részén, Szevasztopoltól nem messze, Alupka előtt érte a támadás. A Project 775 típusú (NATO-kód szerint Rapucha osztályú) hadihajó nem volt éppen fiatal. Még a múlt század nyolcvanas éveiben épült a lengyelországi Gdanskban, természetesen szovjet mérnökök tervei alapján. Nevét egy második világháborús szovjet katonáról kapta, aki a Krím-félszigetért vívott csatában halt hősi halált.

A 112 méter hosszú, 15 méter széles és több mint négyezer tonnás Cezar Kunyikov az orosz terminológia szerint "nagy deszant hajó" volt. 340 teljes felszerelésű katona mellett még vagy tíz tankot, vagy tizenkét lövészpáncélost vehetett egyszerre a fedélzetére. Az orr szétnyitható volt, ezen keresztül lehetett a raktérbe behajózni a nehézfegyverzetet. Különleges kialakítása pedig lehetővé tette, hogy a járműveket és a tengerészgyalogosokat a lehető legközelebb vigye a parthoz.

Egy orosz, Rapucha-osztályú deszanthajó partraszálló művelet közben. Forrás: Wikipédia
Egy orosz, Rapucha-osztályú deszanthajó partraszálló művelet közben. Forrás: Wikipédia

Ha szállítási feladatokra használták, 500 tonnát tudott elfuvarozni, akár 11 ezer kilométerre is. Ezen a videón az orosz haditengerészet egyik tisztje mutatja be a hajót. Mint látható, igazából csak védekezésre, főleg légelhárításra alkalmas fegyverekkel rendelkezett.

A szovjet haditengerészet balti flottájában szolgált, és 2015-ben többször is megfordult Szíriában, ahova hadianyagot szállított. Ám nem sokkal az ukrajnai háború kitörése előtt a Fekete-tengerre vezényelték, és Szevasztopolban állomásozott több más, hasonló deszanthajóval együtt. Az orosz admiralitás terve az volt ezekkel a hajókkal, hogy a tenger felől fognak velük támadásokat indítani. Elsősorban Odesszát és a környékén található kikötőket akarták elfoglalni ilyen partraszálló hadműveletekkel, de a szárazföldön nem sikerült bekeríteni a várost, a Moszkva cirkáló elsüllyesztése után pedig az orosz haditengerészet lemondott a kétéltű manőverekről.

Több internetes forrás is arról számolt be, hogy a jókora deszanthajó elsüllyesztéséhez több drónt vetettek be az ukránok, amelyek falkában támadtak. A Magura 5V robot hajókról ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

Arról egyelőre nincs hír mi lett a hajó több mint nyolcvan fős legénységével.

Egy ideje már ezeket a deszanthajókat inkább hadianyag, főleg lőszer szállítására használják. Különősen Krím-félszigetre vezető híd elleni ukrán támadások miatt váltak fontossá. Ezért is lettek az ukránok első számú célpontjai, meg azért is, mert Kijev továbbra is tartott az Odessza elleni partraszállástól. Már nem sokkal a háború kitörése után, 2022 márciusában a Cezar Kunyikov és testvérhajója, a Novocserkaszk megrongálódott, amikor Bredjanszk kikötőjét támadás érte. Az akcióról készült videókon azt látni, hogy egy deszanthajó hatalmas lángokkal ég, miközben két másik, hasonló hajó elhagyja a helyszínt. A távozó hajók egyikének előfedélzetén ugyancsak lángok tombolnak.

Az oroszok később azt közölték, hogy két, Rapucha osztályú hajójuk megrongálódott. Ugyanakkor azt állították, hogy egy harmadik deszanthajót, a Szaratovot, a saját legénysége süllyesztette el, nehogy felrobbanjon a raktérben lévő muníció. Később egy ukrán tábornok azt mondta, hogy egy Tocska-U típusú ballisztikus rakétával találták el a bredjanszki kikötőt.

Az ukránoknak eddig már legalább öt orosz partra szálló hajót sikerült elsüllyeszteniük vagy súlyosan megrongálniuk. Ezzel egyrészt egyre inkább ellehetetlenítik a kétéltű hadműveleteket, feltéve, hogy az oroszok egyáltalán még gondolkodnak ilyeneken. Másrészt a deszanthajók pusztításával komoly nehézségeket okoznak a Krímben állomásozó orosz haderő utánpótlásában is.

Ezen a képen az ukránok által eddig elpusztított orosz hadihajók listája látható:

Ahhoz képest, hogy az ukránoknak szinte nincs is hadihajójuk, igen figyelemre méltó eredményeket értek el drónokkal és cirkálórakétákkal.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×