eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
2023. szeptember 4-én közreadott, 2022 augusztusában, Kijevben készített kép Rusztem Umerovról, a legfőbb ukrán magánosítási alap vezetőjéről. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök 2023. szeptember 3-án Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter leváltását és Umerovnak a kinevezését kérte a tárca élére a parlamenttől.
Nyitókép: MTI/EPA

Kiderült, haza kell-e térniük a külföldön tartózkodó katonaköteles ukrán menekülteknek

Nagy visszhangot váltott ki az ukrán védelmi miniszter legújabb terve. A szeptemberben kinevezett, krími tatár származású Rusztem Umerov a Bild című német lapnak adott exkluzív interjújában közölte, hogy haza kellene hívni a Németországban és más országokban tartózkodó, 25 és 60 év közötti katonaköteles ukrán férfiakat, akiknek jelentkezniük kellene az ukrán fegyveres erők toborzóközpontjaiban. Később ukrán részről "eltolódott hangsúlyokról" nyilatkoztak.

Rusztem Umerov nem sokkal azután állt elő a menekültek besorozásával kapcsolatos tervével, hogy Volodimir Zelenszkij elnök a közelmúltban az ukrán hadsereg számára 450-500 ezer új katona mobilizálását javasolta. Felvetődött a nők mozgósításának kérdése is, ezt azonban az államfő a napokban tartott évértékelő sajtótájékoztatóján cáfolta.

Azt ugyanakkor hozzátette, hogy kész aláírni a férfiak sorkötelezettségi korhatárának csökkentéséről szóló törvényt. Az ukrajnai Legfelső Tanács már korábban elfogadta a katonakötelesek alsó korhatárának 27-ről 25 évre történő csökkentését.

Az államfő nyilatkozatát követte a védelmi miniszter bejelentése a menekültek "mozgósításának" tervéről.

Umerov a Bildnek adott interjúban reményét fejezte ki, hogy

"meghívója" nyomán az orosz agresszió miatt az ostromlott országból elmenekültek önként visszatérnek, és nem lesz szükség szankciókra.

A miniszter szerint arról azonban még nem született döntés, hogy szükség esetén milyen szankciókat léptetnek életbe.

"Az érintettek számára ugyanakkor már előzetesen világossá kell tenni, hogy milyen kiképzést és milyen felszerelést kapnak, illetve hol, mikor és meddig tart a szolgálat" - jelentette ki, hozzátéve, hogy lesznek választási lehetőségek is számukra, mégpedig képességeik alapján.

Rusztem Umerov hangsúlyozta, hogy kevés rokonszenvet érez azok iránt, akik lelkiismereti okokból megtagadnák a visszatérést.

"Nem büntetés, ha valaki kiáll saját hazája mellett, és szolgálja azt. Ez valójában megtiszteltetés"

- hangsúlyozta a miniszter.

Ukrajnában hadiállapot idején törvény tiltja a katonai szolgálatra alkalmas, 18-60 év közötti férfiaknak, hogy elhagyják az országot, sokaknak ez mégis sikerült, őket hívnák haza. A Bild által ismertetett adatok szerint az Oroszország által indított háború kitörése óta 221 571 hadköteles korban lévő férfi menekült Németországba. Közülük jelenleg 189 484 tartózkodik Németországban.

Az ukrán védelmi miniszter meglehetős optimizmussal szólt a háború kilátásairól. Meggyőződését fejezte ki azzal kapcsolatosan is, hogy az Oroszország által 2014-ben annektált Krím-félszigetet sikerül felszabadítani. "Ebben száz százalékig biztos vagyok, ez a mi stratégiai célunk" - fogalmazott a miniszter.

Az orosz Föderáció a világ sötét oldalán áll, a Putyin-rezsimet az egész világ elítéli - fogalmazott. "Egyáltalán nem kérdés, hogy nyerni fogunk" - hangoztatta.

A külföldi támogatásra utalva ugyanakkor hozzátette, hogy elektronikus hadviselés, drónok, tüzérség és elegendő lőszer nélkül nehéz lesz győzni.

A kívánságlistán a legkorszerűbb Taurus típusú német cirkálórakéták is rajta vannak - tette hozzá.

Szeptemberi beiktatása óta ez volt az első interjú, amelyet a miniszter egy európai médiumnak adott.

Ukrán pontosítás

A nyilatkozatot követően, pénteken az ukrán védelmi tárca közölte:

jelenleg nincs napirenden az ügy.

A kiszo.net idézte Illarion Pavljukot, a védelmi tárca szóvivőjét, aki szerint ebben a témában a média eltévesztette a hangsúlyokat.

"Ő (Umerov) az újságíróknak általánosságban beszélt annak szükségességéről, hogy a külföldön tartózkodó ukránokhoz eljusson, milyen fontos az, hogy csatlakozzanak a hadsereghez " - mondta Pavljuk. A szóvivő hozzátette: jelenleg semmilyen, a külföldön tartózkodók besorozására vonatkozó mechanizmus kidolgozása nincs napirenden.

Németország: megtagadható a behívóparancs

Nem kell aggódnia a Németországban élő ukrán menekülteknek, ha a jövő évi kötelező katonai mozgósításkor hazájukban esetleg megtagadják a behívóparancsot - jelentette ki Marco Buschmann német igazságügyi miniszter pénteken a dpa német hírügynökségnek adott külön interjújában.

"Nem tudom elképzelni, hogy más országbelieket kényszerítsünk erre, mivel az alkotmányunk is rögzíti, hogy egyetlen német állampolgárt sem lehet fegyveres szolgálatra kötelezni - adta magyarázatul Buschmann. A miniszter kiemelte, hogy az ukrán menekültek befogadását egyszerűsített eljárás keretében bírálják el, munkalehetőséget biztosítanak nekik, csökkentve azoknak az ukránoknak a számát, akik csak a szociális ellátórendszer előnyei miatt tartózkodnak az országban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×