eur:
389.35
usd:
362
bux:
68083.81
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Az ukrán Cobra, teljesen fém építésű, öngyilkos drón. Forrás: Facebook / Vitalii Bryzhalov
Nyitókép: Forrás: Facebook / Vitalii Bryzhalov

Öngyilkos vasmadarakkal támadnak az ukránok

Egy újabb, ezúttal teljesen acélból készülő kamikaze drónt mutattak be Ukrajnában.

A Cobra nevű új robotrepülő különlegessége, hogy szegecselt acéllemezekből építik. A gyártás így sokkal egyszerűbb, gyorsabb és főleg olcsóbb, mintha azt kompozit műanyagokból készítenék. Az ára mindössze két ezer dollár darabonként és egy-egy drónt tíz ember, állítólag három óra alatt tud legyártani - írja a euromaidanpress.com.

A sajátos "vasmadarat" egy benzinmotorral hajtott légcsavar repíti, akár 300 kilométer távolságra is. A portál úgy tudja, hogy a Cobra szinte valamennyi alkatrésze Ukrajnában készül, ami egyrészt költséghatékonnyá teszi a gyártást, másrészt függetleníti a céget a külföldi beszállítóktól.

A Krivij Rih-ben (korábban Krivoj Rog) működő gyár mérnökei szerint a gépet 15 kg robbanóanyaggal, vagy ennek megfelelő súlyú harci résszel lehet felszerelni. Jelenleg a hadsereg teszteli az új öngyilkos drónt, amely teljesen önállóan repülve közelíti meg a célját és miután azonosította azt, rázuhanva megsemmisíti.

Amennyiben az új kamikaze drón beváltja a hozzáfűzött reményeket, úgy az ukrán hadsereg egy újabb, az orosz hátországot is fenyegető, nagy hatótávolságú fegyverhez juthat. Ezen a videón egy Cobra öngyilkos drón indítása látható.

Mint arról az Infostart már korábban beszámolt, Ukrajnában megkezdték az AQ 400-as csapásmérő drónoknak tömeggyártását. Ezek akár 750 kilométerre lévő célpontokat is támadhatnak, 32 kg-os robbanótöltettel. Az euromaidan.com idézi Herman Szmetanyint, az Ukroboronprom vezérigazgatóját, aki pár hete jelentette be, hogy egy ezer kilométer hatótávolságú támadó drón sorozatgyártása is elindult.

Az új, nagy hatótávolságú a robotokkal mélységi csapásokat lehet mérni a frontvonalak mögött gyülekező orosz csapatokra, el lehet pusztítani az ellenség fegyver és lőszerraktárait, a parancsnoki központjait, vagy a kommunikációs állomásait.

Címlapról ajánljuk
Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Május második napjáig adott határidőt a német pénzügyminiszter a minisztériumoknak a jövő évi költségvetés tervezetére vonatkozó kívánságaik előterjesztéséhez. A szabad demokrata Christian Lindner ugyanakkor már korábban utalt arra, hogy a fő "kívánságot" a szigorú megtakarítások jelentik. Ugyanakkor mindhárom koalíciós párt, a szociáldemokrata SPD, a Zöldek Pártja és a miniszter pártja, a liberális FDP is ragaszkodik ahhoz, hogy az általuk képviselt "vörös vonalakat" nem lehet átlépni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×