eur:
389.07
usd:
360.79
bux:
68072.35
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
AQ-400 ukrán kamikaze drón. Forrás: Terminal Autonomy
Nyitókép: Forrás: Terminal Autonomy

Retteghetnek az oroszok, itt az ukránok fura kamikaze drónja

Az AQ-400 típusú szerkezet 750 km-re lévő célpontokat is támadhat.

Az X-en publikáló NOELREPORTS szerint az újfajta öngyilkos drónokat egy ukrán magánvállalat készíti és akár havonta százat is képes ezekből előállítani. A gyártó ugyanakkor azt közölte: szeretnék a termelést havi ötszáz darabra felfuttatni. Ha ezt sikerül megvalósítani, akkor az ukrán hadsereg jelentős stratégiai előnyre tehet szert.

Ugyanakkor egy másik protál, a defence-blog.com arról is beszámolt, hogy az újfajta kamikaze drónokat készítő Terminal Autonomy elnevezésű vállalat egy olyan konzorcium, amely hasonló kutatási területekkel foglalkozó fejlesztőirodákat, illetve gyártó cégeket fog össze. Bár az AQ-400-as bizonyos alkatrészei Németországból és Nagy-Britanniából származnak, a cél az volt, hogy a lehető legtöbb részegység Ukrajnában készüljön.

Az új drón tervezésekor a gyors és olcsó gyárthatóság, valamint az egyszerű kezelhetőség voltak a legfőbb szempontok.

Az AQ-400-as bármilyen rövid, egyenes, aszfaltozott, vagy simára döngölt föld útról, illetve katapultról indítható.

Alapesetben 32 kg-os robbanófejjel lehet felszerelni, de ez akár 70 kg-ra is növelhető, ha csökkentik a hatótávolságot. A vezérlés GPS alapú és állítólag igen pontos.A gyártó adatai szerint a szerkezet összsúlya 100kg, fesztávolsága 2,3m, az utazósebessége pedig 144km/h.

AQ-400 ukrán kamikaze drón indító állványon. Forrás: Terminal Autonomy
A legújabb ukrán kamikaze drón, az AQ-400 indító állványon. Forrás: Terminal Autonomy

A 750 km-es maximális repülési távolság révén az ukrán hadsereg mélyen a hátországban is képes lesz támadni az orosz hadsereg utánpótlási, vezetési, vagy kommunikációs vonalait és csapást mérni a front felé igyekvő csapatokra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Erre az adatra vártak a piacok egész héten - Mennyire korai az öröm a tőzsdéken?

Erre az adatra vártak a piacok egész héten - Mennyire korai az öröm a tőzsdéken?

Péntek délután megérkeztek a várt foglalkoztatottsági adatok az Egyesült Államokból. Az áprilisi számok alapján optimisták lehetnek a befektetők azzal kapcsolatban, hogy valóban a lehűlés jeleit mutatja az amerikai munkaerőpiac, a friss adatok azonban egyúttal felerősíthetik a recessziós félelmeket is. A közlés ezúttal is nagyobb elmozdulásokat hozott a dollár piacán és a tőzsdéken is, melynek következtében az EUR/USD árfolyama és az S&P 500 is is kritikus szintre ért. Éppen ezért megnéztük, hogy mit mutatnak jelenleg a grafikonok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×