eur:
389.2
usd:
362.48
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Áldozatokat keresnek a földrengés sújtotta Herát nyugati tartomány Zenda Dzsan körzetében 2023. október 9-én. A két nappal korábbi, 6,3-as erősségű földmozgás epicentrumát Herát nagyvárostól 30 kilométerre, északnyugatra mérték, amit nyolc erős utórengés követett. Az afgán katasztrófavédelmi minisztérium 2445 halálos áldozatról és 2000-nél több sérültről jelentett. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint Herát tartomány legalább tizenkét falujában több mint 600 ház dőlt össze vagy rongálódott meg.
Nyitókép: MTI/AP/Ibrahim Noruzi

Harangi Szabolcs: szokatlan helyen tört ki az afganisztáni földrengés - galéria

Az afganisztáni földrengés nem volt olyan erős, mint amennyi áldozatot végül is követelt, ennek pedig az az oka, hogy a környéken olyan épületek dőltek össze, amelyek építésekor nem számoltak földrengés-veszéllyel - mondta el az InfoRádiónak az ELTE TTK Földrajz- és Földtudományi Intézetének igazgatója.

Afganisztán észak-nyugati részén Türkmenisztán és Irán határzónájának közelében tört ki az afganisztáni földrengés, ami szokatlan annak tekintetében, hogy az országban a földrengések általában az észak-keleti zónában történnek - mutatott rá Harangi Szabolcs, az ELTE TTK Földrajz- és Földtudományi Intézetének igazgatója az InfoRádióban.

Ebben a térségben az elmúlt évszázadokban ekkora földrengés nem volt. Ezért a helyszín meglepő, de mégsem teljesen váratlan,

mert például Irán keleti részén pattantak ki jelentős földrengések 2003-ban vagy 2017-ben is - tette hozzá.

"Afganisztán lényegében az Eurázsiai-lemez déli részén található, és ettől délre két kőzetlemez is nekifeszül a térségnek. Az egyik az Indiai-lemez - ez okozza a földrengések többségét Afganisztán észak-keleti részén -, a másik az Arab-lemez, amelynek nyomása inkább ezen az észak-nyugati részen érződik. A mostani a földmozgást is ez idézte elő" - magyarázta Harangi Szabolcs.

A szakértő szerint azért is volt súlyos az afganisztáni földrengés,

mert nem nagyon volt ismert, hogy ezen a területen ekkora földrengések vannak vannak.

Ráadásul egymás után négy nagyobb földrengés is kipattant, hiszen először egy 6,3-as magnitúdójú, aztán jött egy közel 6-os magnitúdójú, majd megint egy 6,3-as és aztán egy 5,9-es erősségű zajlott le. Mindehhez jön, hogy a pusztítás mértéke is nagy volt, mert - hasonlóan a korábbi iráni földrengésekhez - az épületek nem földrengésbiztosak. Nagyon sokan - több mint kétezren - az összeomló épületek alatt lelték halálukat.

Utórengések is lehetnek a területen, erősítette meg a szakértő.

Beszélt arról is, hogy a szakma már ismeri a földrengés okát: itt egy úgynevezett reverz vetődés történt, vagyis egy feltolódás zajlott.

"Kőzetlemezek nyomulnak egymáshoz, de egy merev kőzettest hogyan reagál erre? Folyamatosan nő a feszültség, ez esetben mintegy 1000 évig nőtt a feszültség ezen a területen, nem pattantak ki nagy földrengések, de most eljött az az idő, amikor ez feszültség felszabadult és két kőzettest elmozdult. Mégpedig úgy, hogy az egyik a felfelé mozdult el, a radarképek alapján nagyon jelentős, legnagyobb mértékében 30 centiméteres kipúposodás jött létre" - magyarázta Harangi Szabolcs.

(A nyitóképen: Áldozatokat keresnek a földrengés sújtotta Herát nyugati tartomány Zenda Dzsan körzetében 2023. október 9-én. Az október 7-én történti, 6,3-as erősségű földmozgás epicentrumát Herát nagyvárostól 30 kilométerre, északnyugatra mérték, amit nyolc erős utórengés követett. Az afgán katasztrófavédelmi minisztérium 2445 halálos áldozatról és 2000-nél több sérültről jelentett. Az Egészségügyi Világszervezet szerint Herát tartomány legalább tizenkét falujában több mint 600 ház dőlt össze vagy rongálódott meg.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×