eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Az orosz hadsereg egyik RS-24 Jarsz interkontinentális ballisztikus rakétáját szállítják a náci Németország felett aratott győzelem 75. évfordulója alkalmából tartandó katonai díszszemle éjszakai próbájára a moszkvai Vörös térre 2020. június 18-án. A járvány miatt május 9-én elmaradt katonai parádét  június 24-én tartják meg.
Nyitókép: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Interkontnentális rakétával lőtt át Kazahsztánba Oroszország

Interkontinentális ballisztikus rakéta próbaindítását hajtották végre az orosz hadászati rakétaerők - közölte szerdán az orosz védelmi tárca.

Az indítás kedden történt az Asztrahán megyei Kapusztin Jar lőtérről, mobil földi indítóállásról, a rakéta gyakorló robbanófeje a kazahsztáni Szari-Nagan gyakorlótéren talált el egy célpontot a tervezett pontossággal.

A minisztérium szerint a kilövés célja az interkontinentális ballisztikus rakéta fejlesztés alatt álló harci berendezéseinek tesztelése volt. A tárca azt állította, hogy a kilövés céljai maradéktalanul teljesültek.

A tájékoztatás szerint az indítás "lehetővé tette az új stratégiai rakétarendszerek fejlesztése során alkalmazott tervezői-szerkezeti és műszaki megoldások helyességének megerősítését".

A vg.hu azt írta a TASSZ hírügynökség alapján, hogy már zajlik a stratégiai katonai kiképzés a Jarsz interkontinentális rendszerrel.

A Jarsz vagy RS–24 egy stratégiai szilárd tüzelésű interkontinentális ballisztikus rakétarendszer. A hatótávolsága 11 ezer kilométer, a robbanóereje pedig egymillió tonna TNT-nek felel meg. Mobil egységekről vagy silóból indítható.

A rakéta több, egymástól függetlenül célozható robbanófejet tartalmaz.

A Jarsz a Topol-M rakétarendszer módosított változata. Oroszország 2009-ben kezdte meg a Jarsz rendszerek telepítését, amikor a hordozórakétákat kísérleti harci szolgálatba vették a stratégiai rakétaerőknél.

Egy öt évvel ezelőtti videó egy tesztkilövésről:

(A nyitóképen: Az orosz hadsereg egyik RS-24 Jarsz interkontinentális ballisztikus rakétáját szállítják a náci Németország felett aratott győzelem 75. évfordulója alkalmából tartandó katonai díszszemle éjszakai próbájára a moszkvai Vörös térre 2020. június 18-án.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×