eur:
389.41
usd:
364.53
bux:
68298.86
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Twitter/Volcaholic; Telegram/super volcanology

Videók a sötétet hozó robbanásokról - 30 éve nem produkált ekkora kitörést a Sivelucs vulkán

Az első értékelések szerint az amúgy folyamatosan aktív vulkán az elmúlt 3 évtized legnagyobb kitörését produkálta

A vulkáni hamufelhő-oszlop 16-18 kilométer magasra emelkedett és a sztratoszférát is elérhette. A műholdas felvételek értékelése alapján mintegy 0,2 millió tonna kén-dioxid jutott a légtérbe, ami számottevő mennyiség, bár nem éri el a globális klimatikus hatáshoz szükséges értéket - írta lapunknak küldött összefoglalójában Harangi Szabolcs geológus-vulkanológus, az MTA levelező tagja, egyetemi tanár, intézetigazgató, kutatócsoport-vezető.

A vulkáni hamufelhő először nyugat, majd a magasabb légkörben keleti irányba sodródott, és már több mint 400 kilométer távolságba jutott. Emiatt lezárták a térség feletti sűrű légiközlekedési útvonalakat.

A többnyire havas tájat vastag szürke vulkáni hamu borítja. A tűzhányó alapvetően lakatlan területen helyezkedik el, a legközelebbi települések 40-70 kilométerre találhatók, Kljucsi és Kozirevszk, amelyeket 8-10 centiméter vastag vulkáni hamuréteg lepett be.

A Sivelucs a kamcsatkai térség legészakabbra található, legaktívabb és legnagyobb méretű tűzhányója. Az elmúlt 10 ezer évben legalább 60 komoly vulkánkitörése volt.

1964 novemberében az egyik hatalmas kitörése során beomlott a vulkán oldala és csak egy karéjos sebhely maradt vissza. Itt azonnal megindult az építkezés, szinte folyamatosan nyomult ki viszkózus magma és egy méretes lávadómot alakított ki, ami egyre inkább kitöltötte a beszakadási területet. Ahogy azonban a lávadóm növekedett, újabb veszély alakult ki, mivel az instabil oldalának omlása következtében gyakoriakká váltak az akár több mint tíz kilométer távolságba is eljutó, mindent elsodró piroklaszt-árak.

A lávadóm e mellett blokkolja a kürtőt is, ami miatt időszakosan nagy robbanásos kitörések következnek be. Egy ilyen esemény történt most is. E vulkánkitörés néhány nappal követte Kamcsatka egy másik aktív vulkánjának kitörését.

A Sivelucs vulkán a Kamcsatka félszigeten a Google térképén
A Sivelucs vulkán a Kamcsatka félszigeten a Google térképén
A kamcsatkai vulkánok elhelyezkedése és a regionális tektonikus környezet vázlata. (researchgate.net/Journal of Volcanology and Geothermal Research)
A kamcsatkai vulkánok elhelyezkedése és a regionális tektonikus környezet vázlata. (researchgate.net/Journal of Volcanology and Geothermal Research)

A szintén kamcsatkai Bezimjannij egy hete produkált egy nagyobb robbanásos kitörést. E között az események azonban nincs összefüggés, Kamcsatka vulkáni működés tekintetében a Föld egyik legaktívabb területe - mutat rá Harangi Szabolcs.

A Bezimjannij kitörésének szintén nagyon magasra törő hamufelhője egyébként egy csapat vulkanológust is "elkapott":

A mostani vulkánkitörés helyi idő szerint reggel fél 7 körül történt, a környéken több robbanást is hallottak. A látásviszonyok még jelenleg is nagyon rosszak, nem csak az időjárás miatt, de a vulkáni hamueső is sötétséget hozott a térségre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×