eur:
369.87
usd:
345.56
bux:
47869.61
2023. június 3. szombat Klotild
Nyitókép: Forrás: Twitter

Mélyen a front mögött csaptak le az ukránok

Nagyjából száz kilométerre a front mögött lévő Melitopol körzetét támadták az ukrán erők.

A támadásban az Azovi-tenger közelében fekvő városban egy vasúti raktárat romboltak le és tönkretették Melitopol áram ellátását is. Erről a Reuters hírügynökség számolt be.

Viszont a közösségi médiában megjelent hírek szerint több robbanás is hallatszott az oroszok által megszállt ukrajnai városban. Ezeket az információkat azonban független források még nem erősítették meg.

Melitopol, dél-ukrajnai város. Forrás: Google Maps
Melitopol, dél-ukrajnai város. Forrás: Google Maps

Ellenben Melitopol korábbi, ukrán polgármestere is úgy nyilatkozott, hogy több robbanás volt a városban. Melitopolban a háború előtt mintegy százötvenezren éltek. Jelenleg a város az ukrajnai orosz haderő egyik legfontosabb utánpótlási központja, amelyen keresztül egyebek között a Krím-félszigeten állomásozó alakulatokat is ellátják.

Arról egyelőre nincsenek hírek, hogy az ukránok milyen fegyverekkel hajthatták végre a támadásokat. Melitopol kívül esik az M142 HIMARS rakéta-sorozatvetők hatótávolságán. Viszont támadható - a szintén az USA-tól kapott - JDAM percíziós légibombákkal, vagy a földi indítású GLSDB irányított fegyverekkel.

A Melitopol elleni támadással egyidőben Kijevben bejelentették, hogy küszöbön az ukrán hadsereg nagyarányú offenzívája. Az ukrán vezetés szerint ugyanis most lehetne döntő csapást mérni a téli harcokban nagyon meggyengült az orosz hadseregre. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azonban kijelentette, hogy szó sem lehet új hadjáratról addig, amíg meg nem érkeznek a Nyugat által beígért nehézfegyverek.

Ezzel kapcsolatban a BBC idézte Boris Pistorius német védelmi miniszert, aki bejelentette, hogy a berlini kormány ígéretének megfelelően, átadták Ukrajnának a Leopard 2-es harckocsikat. Németország a tankok mellett még két műszaki mentőjárművet és negyven darab Marder lövészpáncélost is küldött az ukránoknak.

A BBC úgy értesült, hogy az ukrán hadsereg már megkapta a brit kormány által adományozott Challenger 2-es harckocsikat is.

Olekszij Reznyikov védelmi miniszter (középen sapkában) az Ukrajnának küldött legújabb nyugati nehézfegyverek előtt. Forrás: Facebook/Резніков Олексій
Olekszij Reznyikov védelmi miniszter (középen sapkában) az Ukrajnának küldött legújabb nyugati nehézfegyverek előtt. Forrás: Facebook/Резніков Олексій

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter Facebook-oldalán tett közzé egy fényképet, amelyen a hadsereg legújabb, nyugati páncélosai előtt áll. A miniszter a képhez egyebek közt azt írta: "Egy éve még senki sem gondolta volna, hogy partnereink támogatása ekkora erejű lesz."

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Amerika szerint Oroszország már Ukrajnában is csak a második legerősebb, Melitopolt és Bergyanszkot támadják az ukránok - Háborús híreink szombaton

Amerika szerint Oroszország már Ukrajnában is csak a második legerősebb, Melitopolt és Bergyanszkot támadják az ukránok - Háborús híreink szombaton

Megkezdődött az ukrán erők kiképzése az amerikai Abrams tankokon, ezzel együtt Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere pénteken kijelentette, hogy az Egyesült Államok Ukrajnával és más szövetségeseivel azon dolgozik, hogy konszenzust építsenek ki a háború befejezése érdekében. A külügyminiszter beszédében lekicsinyelte az orosz hadsereg képességeit. Ukrán rakétatámadás érte Melitopolt és Bergyanszkot, miközben a Wagner-csoport új feladatot kapott Bahmutban. Nagy-Britannia támogatja Ukrajna NATO-hoz való csatlakozását, bár a politikai realitás az, hogy Ukrajna nem csatlakozik a NATO-hoz addig, amíg háborúban áll Oroszországgal. Az ukránok által támogatott orosz lázadó csoportok elmondása szerint továbbra is harcolnak az oroszországi Belgorod régióban, annak ellenére, hogy Moszkva csütörtökön azt állította, hogy visszaverte a támadást.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×