eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz védelmi minisztérium kibővített vezetői kollégiumának tanácskozásán a moszkvai minisztériumban 2022. december 21-én, az ukrajnai háború alatt.
Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Szergej Fagyejcsev

Szakértő: fokozódik a nukleáris háború veszélye, ha megszűnik a kölcsönös fegyverzetellenőrzés

Oroszország felfüggesztette részvételét az orosz–amerikai Új START megállapodásban, a Carnegie Alapítvány igazgatója szerint azonban a nukleáris fegyverkezési verseny ettől függetlenül is folytatódott.

Vlagyimir Putyin kedden jelentette be, hogy Oroszország felfüggeszti részvételét a hadászati támadófegyverek csökkentéséről megkötött orosz–amerikai Új START megállapodásban. Csekély vigasz, hogy szavai – és a parlament szerdai döntése – szerint országa nem kilépett abból, hanem "csak" részvételét függesztette fel. Az orosz elnök szerint az Egyesült Államok új típusú nukleáris töltetek kifejlesztésén dolgozik. Az orosz parlament két házához intézett üzenetében Putyin közölte az is, hogy védelmi minisztériumnak és a Roszatomnak készen kell állnia a nukleáris fegyvertesztre, ha ezt az amerikai fél elsőként megteszi.

Egy neves amerikai szakértő szerint a nukleáris fegyverkezési verseny valójában nem most kezdődik, hanem már javában tart. A Der Spiegel című német lapnak nyilatkozó James Acton, a tekintélyes washingtoni Carnegie Alapítvány nukleáris politikai programjának társigazgatója szerint az orosz bejelentés rövid távon nem áll összefüggésben az ukrajnai háborúval.

Hosszabb távon azonban fennáll annak a veszélye, hogy nukleáris fegyvert vetnek be,

különösen abban az esetben, ha megszűnne minden kölcsönös fegyverzetellenőrzés – vélekedett a szakértő, aki korábban több tanulmányt publikát az atomsorompó szerződésről, a fukusimai nukleáris katasztrófáról, valamint az Iránnal és Észak-Koreával fennálló nukleáris konfliktusokról is.

Putyin bejelentéséből arra következtetett, hogy Oroszország és az Egyesült Államok többé nem oszt meg információkat nukleáris arzenáljáról. Mindez pedig megnehezíti az Egyesült Államokat annak ellenőrzésében, hogy Oroszország a felfüggesztés ellenére tartja-e magát a szerződésben foglaltakhoz. Ugyanakkor fordítva is ez a helyzet.

A nagy kérdés valójában az, hogy Moszkvának Putyin mostani bejelentése nyomán szándékában áll-e az Új START által megszabott határokon túllépve fegyverkezni. Mivel az orosz elnök eddig nem a szerződésből való kilépést, csak annak felfüggesztését jelentette be, a szakértő szerint nagyobb a valószínűsége annak, hogy Oroszország a szerződésben rögzített, a többi között a stratégiai nukleáris robbanófejekre, valamint a hordozórendszerekre vonatkozó kereteken belül maradni. "Valószínűleg ez a helyzet, de semmi nem biztos" – hangoztatta a szakértő.

Putyin kijelentette azt is, hogy

nem Oroszország lesz az első, aki nukleáris kísérletet hajt végre, azt azonban hozzátette, fenntartja magának a jogot, hogy ugyanezt tegye, ha az Egyesült Államok ezt teszi.

Ezzel kapcsolatban az alapítvány szakértője azt nem zárta ki, hogy Oroszország nukleáris kísérletet hajt végre, ha az a benyomása alakulna ki, hogy elveszítheti az Ukrajna elleni háborút. "Ez egyszerűen egyfajta nyomásgyakorlás lehet a Nyugattal szemben" – jelentette ki.

A szakértő szerint nukleáris fegyverkezési verseny nem most kezdődött, az már az Uj START Oroszország által történt felfüggesztése előtt is zajlott. Putryin mostani döntése azonban felgyorsíthatja az eseményeket, ezúttal azonban már nemcsak Oroszország és az Egyesült Államok, hanem Kína részvételével is – összegezte az alapítvány nukleáris politikai programjának társigazgatója.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×