eur:
389.57
usd:
361.76
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
NAPIER, NEW ZEALAND - JANUARY 19: New Zealand Prime Minister Jacinda Ardern arrives to announce her resignation at the War Memorial Centre on January 19, 2023 in Napier, New Zealand. (Photo by Kerry Marshall/Getty Images)
Nyitókép: Kerry Marshall/Getty Images

Lemond miniszterelnöki posztjáról az új-zélandi Jacinda Ardern

Legkésőbb február elején távozik a posztról, de a képviselői mandátumát még megtartja.

Meglepetésre bejelentette lemondását Új-Zéland miniszterelnöke; a The Guardian szerint Jacinda Ardern akkor közölte, hogy legkésőbb február 7-én távozik a posztjáról, amikor a következő általános választás időpontját közölte. A politikus kimerültséggel indokolta a döntését.

„Azért távozom, mert az ilyen kiváltságos szerep felelősséggel jár. Annak felelősségével, hogy tudd, mikor vagy te a megfelelő ember a vezetésre és azt is, hogy mikor nem. Tudom, mivel jár ez a munka. És tudom, hogy nincs már elég a tankban ahhoz, hogy jól tudjam csinálni. Ez ennyire egyszerű” – idézi a Hvg.hu a 42 éves Jacinda Ardern nyilatkoztatát, aki az októberi választásokig megtartja képviselői mandátumát.

„Ember vagyok, a politikusok emberek. Mindent megteszünk, amit tudunk, ameddig csak tudunk. Aztán eljön az idő. És számomra eljött az idő” – tette hozzá a politikus, aki elmondása szerint a nyári szünet alatt mérlegelte a helyzetet és döntött úgy, hogy nincs már energiája miniszterelnökként folytatni.

A munkáspárti Jacinda Ardern a világ legfiatalabb miniszterelnöknője lett, amikor 2017-ben, 37 évesen megválasztották. 2018-ban anya lett, egyben csupán a második modernkori választott vezető, aki hivatali ideje alatt szült.

A koronavírus-járvány idején Új-Zélandon vezették be az egyik legszigorúbb lezárást. A hatékony járványkezelésnek köszönhetően a Covid–19-ben elhunytak száma a hivatalos adatok szerint 2500 alatt maradt, ami Ardern népszerűségének is jót tett, 2020 októberében újraválasztották – emlékeztet a magyar híroldal.

Az interjúban elárulta azt is, hogy nincsenek előre eldöntött tervei a jövőre nézve azon túl, hogy több időt akar tölteni a családjával.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×