eur:
389.43
usd:
361.53
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Német rendőrök ellenőrzik az autóval érkezőket a német-cseh határon, a németországi Bad Gottleuba településen 2021. február 18-án. Németország a vírusmutációk veszélye miatt visszaállította a határellenőrzést a német-cseh és a német-osztrák határon.
Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

Hiába Horvátország schengeni tagsága, maradhat egy határellenőrzés

Horvátország schengeni csatlakozása után is fennmaradhat a belső határellenőrzés a szlovén határon - közölte Ljubljana.

"Most, hogy Horvátország csatlakozik a schengeni térséghez, nem akarjuk, hogy Szlovénia a migránsok és menekültek számának növekedése miatt zsákutcává váljon." Ezt Brüsszelben jelentette be Tanja Fajon szlovén külügyminiszter.

Hozzátette: a Schengen-tag Szlovénia készen áll a belső ellenőrzések bevezetésére "már másnap, azon a héten vagy hónapban, bármikor, amikor csak szükség lesz rá".

Úgy vélte:

ahhoz, hogy megszűnjön a schengeni övezeten belüli határellenőrzés, világos szabályokat kell felállítani az övezethez tartozó országokban.

Az évek óta készülő reformokat végre meg kell valósítani, különben Schengen komoly veszélybe kerül - húzta alá.

Nem szeretném, ha a schengeni övezet Horvátországra, Romániára és Bulgáriára történő kiterjesztésével mindenki kudarcot vallana, beleértve Szlovéniát is - fogalmazott.

Az EU határ- és partvédelmi ügynöksége (Frontex) hétfői közlése szerint az idei év első tíz hónapjában 275 500 határsértés jelentettek az Európai Unió külső határain, ami 73 százalékkal több, mint a tavalyi év azonos időszakában, és továbbra is a Nyugat-Balkán országain keresztül vezető útvonalon a legintenzívebb az illegális migráció - mutatott rá a szlovén sajtó.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×