eur:
392.19
usd:
366.71
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
A videófelvételről készült képen tüzet gyújtottak a tiltakozók a koronavírus-járvány megfékezését szolgáló korlátozások elleni tüntetésen Rotterdam belvárosában 2021. november 20-án. A tiltakozók autókat gyújtottak fel, tűzijátékokat gyújtottak meg, kövekkel dobálták a rendőröket, tűzoltókat. Az összecsapások során hét ember megsebesült rendőrségi lövésektől, és húsz embert őrizetbe vettek.
Nyitókép: MTI/AP/Media TV Rotterdam

A félelmek szerint így vezethet zavargásokhoz a német energiaválság

Több német tartományban is tartanak attól, hogy az energiaválság tüntetésekhez vezethet az őszi, illetve a téli hónapokban. Aggódnak amiatt is, hogy a békés tüntetéseket szélsőséges csoportok erőszakos megmozdulásokká változtathatják. Hasonló aggodalmának adott hangot a közelmúltban a német belügyminiszter is. A kancellár azonban nem tart ilyesmitől.

Stephan Kramer, Türingia tartomány alkotmányvédelmi hivatalának elnöke azzal számol, hogy a magas energiaárak miatt az emberek ősztől az utcákra vonulhatnak. A ZDF közszolgálati televíziónak nyilatkozva úgy vélte, hogy a magas energiaárak miatti tüntetések erőszakos cselekményekbe csaphatnak át.

Szavai szerint a koronavírus-járvány idején zajlott oltásellenes megmozdulások eltörpülhetnek az őszre, télre várható tüntetések mögött.

Az energiaválság érzelmileg túlfűtött egzisztenciális válsághoz vezethet, amely a lakosság széles rétegeit érintheti

- vélekedett Kramer. A hivatal elnöke abból indul ki, hogy a lakosság törvényes tiltakozását szélsőséges elemek használják ki.

Mindez ahhoz vezethet, hogy erőszakos cselekményekre kerülhet sor különböző vagyontárgyak, illetve személyek ellen. Sőt nem zárhatók ki a klasszikus terrorizmus megnyilvánulásai sem a rendszer megdöntésének céljával - derült ki szavaiból. Mindehhez képest a járvány idején zajlott, részben erőszakos megmozdulások semmiségnek tűnhetnek - tette hozzá.

Brandenburg tartomány alkotmányvédelmi hivatalának elnöke ugyancsak az esetleges erőszakos megmozdulások veszélyére figyelmeztetett. Jörg Müller szerint szélsőséges elemek az energiaválságot és a magas inflációt saját céljaikra használhatják ki.

"Szélsőséges elemek a düh teléről álmodnak Németországban"

- fogalmazott a brandenburgi hivatal elnöke.

A közelmúltban hasonlóan nyilatkozott a szövetségi belügyminiszter, Nancy Faeser is, a napokban azonban némileg finomított álláspontján. A miniszter egy interjúban korábban úgy fogalmazott, hogy az energiaválság kapcsán a populisták és a szélsőséges elemek érzik esélyeiket.

Ezúttal viszont azt hangoztatta, hogy a válság ellenére nem számít erőszakos tiltakozásokra.

"Nem gondolom, hogy az energiaválság népfelkeléshez vagy hasonlóhoz vezethet" - hangoztatta a politikus egy potsdami rendezvényen.

A miniszter ugyanakkor felszólított arra, hogy mindenki pontosan mérje fel, kivel tüntet közösen. Szavai szerint szélsőjobboldali csoportok azért szerveznek tüntetéseket, hogy gyengítsék az államot. Számukra ezért teljesen közömbös, hogy a járvány elleni intézkedésekről vagy éppen az energiaárak alakulásáról van szó - hangoztatta a német belügyminiszter.

Mindezek után Olaf Scholz német kancellár csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborúja a legnagyobb kihívás Németország előtt, a háborúval járó drágulás azonban nem rendíti meg a társadalmi békét, így nem kell zavargásoktól tartani.

A német kormányfő csütörtökön Berlinben tartott nyári nemzetközi sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva kijelentette: nem számít zavargásokra, mert "az emberek okosak, tudják, hogy nehéz lesz" a következő időszak, az állam pedig nem hagyja cserben őket, és vállalkozásaiknak is segít.

Németország "jóléti állam", amelynek nehéz körülmények között is működnie kell - húzta alá a szociáldemokrata politikus.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×