eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Nyitókép: Facebok/Szijjártó Péter

Szijjártó Péter elmondta, miért szavazott Magyarország egyedüliként nemmel

Az európai uniós tagországok energiaügyi minisztereinek soron kívüli tanácskozásán kiderült, egy kivétellel mind elfogadják a gázhasználás csökkentéséről szóló szabályozást.

Az uniós bizottsági javaslat alapján most politikai döntés született a rendkívüli szabályozásról, ám Magyarország egyedüliként jelezte, hogy a nemsokára esedékes írásbeli szavazáson nemmel fog szavazni.

Szijjártó Péter elmondása szerint "utólag egy koncepciós perhez is hasonlítható volt a történet, mert még csak az első felszólalások zajlottak le a vitában, amikor a német hírügynökség világgá kürtölte, hogy elfogadták a megállapodást."

A külgazdasági és külügyminiszter szerint a javaslat teljes egészében figyelmen kívül hagyja a magyar emberek érdekeit.

A földgázfelhasználást korlátozó rendelet tartalmát úgy ismertette, hogy most a tagállamok önkéntes és koordinált alapon elkezdhetik csökkenteni a földgázfelhasználásukat, ami ellen Magyarországnak nincs kifogása. Ugyanakkor az is szerepel a rendeletben, hogy az EU Tanácsa

öt tagállam kezdeményezésére uniós riasztást vezethet be az EU területén, és ilyenkor a tagállamoknak kötelezően 15 százalékkal csökkenteniük kell a gázfelhasználásukat.

A viszonyítási alap az elmúlt öt év augusztus 1. és március 31. közötti időszakának átlaga.

A magyar álláspont szerint ez elfogadhatatlan. Szijjártó Péter elmondta:

  • az uniós szerződések világosan leírják, hogy az energiamix összeállítása tagállami hatáskör.
  • az energiaellátás biztonsága a nemzeti kormányok felelősségi körébe tartozik, ezért tehát nem Brüsszel felelős.
  • a nemzeti gazdaságok struktúráinak meghatározása is abszolút nemzeti hatáskör.

Emiatt minimum kétséges a tárcavezető szerint a jogi megalapozottsága egy olyan rendeletnek, mint a mostani, amely meghatározza, hogy a tagállamok mennyit fogyaszthatnak földgázból.

Szijjártó Péter megismételte, hogy az ellátás fizikai kérdés: kell földgáz és kell infrastruktúra, ami nem ideológiai, filozófiai és végképp nem kommunikációs ügy. Korábban erős európai országok nyilatkoztak arról, hogy el tudják látni magukat Oroszország nélkül is. A tárcavezető feltette a kérdést: akkor most miért baj, hogy Oroszország kevesebbet szállít?

“Néhány lebukás most itt történt” - jelentette ki, hozzátéve, hogy ez egy végrehajthatatlan, pusztán kommunikációs célokat, egyes nyugat-európai politikusok megmentését célzó javaslat.

"Miért segít egy energiariasztási rendszerben lévő országnak az, hogy egy másik, biztos ellátású országban csökkentik a fogyasztást?" - hangsúlyozta véleményét egy kérdéssel.

Kifejtette még, hogy Magyarország szempontjából ez a rendelet nemcsak hogy végrehajthatatlan, hanem fizikailag lehetetlen is a végrehajtása.

“Magyarország speciális helyzetben van az EU-ban, mert

a földgáz aránya az energiamixben különösen magas.

Ez nem minősítő dolog, ez nem rossz, csak így van. A földgáz felét a lakosság használja, a magyar háztartások 85 százaléka be van kötve a gázellátási rendszerbe. Ez rendkívül magas arány. Magyarországnak ez nemzeti sajátossága - így nevezik az ilyet az unióban -, és az ilyen nemzeti sajátosságokat a közös európai döntésekben figyelembe kell venni. Ám ez most nem történt meg, ezért Magyarország nemmel szavaz. Oda jutunk el, amit a szlovák energiaügyi miniszter felvetett a felszólalásában: fontos figyelembe venni, hogy az intézkedés annak fájjon jobban, akinek címezzük, ne magunknak. Itt viszont Európának fog fájni és minimális hatása lesz Oroszországra" - magyarázta Szijjártó Péter.

Magyarországnak káros az elfogadásra kerülő uniós szabályozás, mert "lesz gázunk, de majd Brüsszelben valaki azt mondja, hogy nem adhatjuk oda a magyar fogyasztóknak" - példálózott a tárcavezető.

Kiderült az is, hogy a kormány korábbi döntésének végrehajtását megkezdték, a további 700 millió köbméter földgáz megvásárlásához szükséges politikai és pénzügyi tárgyalások jól haladnak. A tárcavezető reméli, hogy hamarosan konkrét számokat fog tudni mondani.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×