INFORÁDIÓ
2022. szeptember 28. szerda
Vencel

szijjártó péter

földgáz

gázszállítás

földgáztároló

Szijjártó Péter elmondta, miért szavazott Magyarország egyedüliként nemmel

Szijjártó Péter elmondta, miért szavazott Magyarország egyedüliként nemmel

Infostart

Az európai uniós tagországok energiaügyi minisztereinek soron kívüli tanácskozásán kiderült, egy kivétellel mind elfogadják a gázhasználás csökkentéséről szóló szabályozást.

Az uniós bizottsági javaslat alapján most politikai döntés született a rendkívüli szabályozásról, ám Magyarország egyedüliként jelezte, hogy a nemsokára esedékes írásbeli szavazáson nemmel fog szavazni.

Szijjártó Péter elmondása szerint "utólag egy koncepciós perhez is hasonlítható volt a történet, mert még csak az első felszólalások zajlottak le a vitában, amikor a német hírügynökség világgá kürtölte, hogy elfogadták a megállapodást."

A külgazdasági és külügyminiszter szerint a javaslat teljes egészében figyelmen kívül hagyja a magyar emberek érdekeit.

A földgázfelhasználást korlátozó rendelet tartalmát úgy ismertette, hogy most a tagállamok önkéntes és koordinált alapon elkezdhetik csökkenteni a földgázfelhasználásukat, ami ellen Magyarországnak nincs kifogása. Ugyanakkor az is szerepel a rendeletben, hogy az EU Tanácsa

öt tagállam kezdeményezésére uniós riasztást vezethet be az EU területén, és ilyenkor a tagállamoknak kötelezően 15 százalékkal csökkenteniük kell a gázfelhasználásukat.

A viszonyítási alap az elmúlt öt év augusztus 1. és március 31. közötti időszakának átlaga.

A magyar álláspont szerint ez elfogadhatatlan. Szijjártó Péter elmondta:

  • az uniós szerződések világosan leírják, hogy az energiamix összeállítása tagállami hatáskör.
  • az energiaellátás biztonsága a nemzeti kormányok felelősségi körébe tartozik, ezért tehát nem Brüsszel felelős.
  • a nemzeti gazdaságok struktúráinak meghatározása is abszolút nemzeti hatáskör.

Emiatt minimum kétséges a tárcavezető szerint a jogi megalapozottsága egy olyan rendeletnek, mint a mostani, amely meghatározza, hogy a tagállamok mennyit fogyaszthatnak földgázból.

Szijjártó Péter megismételte, hogy az ellátás fizikai kérdés: kell földgáz és kell infrastruktúra, ami nem ideológiai, filozófiai és végképp nem kommunikációs ügy. Korábban erős európai országok nyilatkoztak arról, hogy el tudják látni magukat Oroszország nélkül is. A tárcavezető feltette a kérdést: akkor most miért baj, hogy Oroszország kevesebbet szállít?

“Néhány lebukás most itt történt” - jelentette ki, hozzátéve, hogy ez egy végrehajthatatlan, pusztán kommunikációs célokat, egyes nyugat-európai politikusok megmentését célzó javaslat.

"Miért segít egy energiariasztási rendszerben lévő országnak az, hogy egy másik, biztos ellátású országban csökkentik a fogyasztást?" - hangsúlyozta véleményét egy kérdéssel.

Kifejtette még, hogy Magyarország szempontjából ez a rendelet nemcsak hogy végrehajthatatlan, hanem fizikailag lehetetlen is a végrehajtása.

“Magyarország speciális helyzetben van az EU-ban, mert

a földgáz aránya az energiamixben különösen magas.

Ez nem minősítő dolog, ez nem rossz, csak így van. A földgáz felét a lakosság használja, a magyar háztartások 85 százaléka be van kötve a gázellátási rendszerbe. Ez rendkívül magas arány. Magyarországnak ez nemzeti sajátossága - így nevezik az ilyet az unióban -, és az ilyen nemzeti sajátosságokat a közös európai döntésekben figyelembe kell venni. Ám ez most nem történt meg, ezért Magyarország nemmel szavaz. Oda jutunk el, amit a szlovák energiaügyi miniszter felvetett a felszólalásában: fontos figyelembe venni, hogy az intézkedés annak fájjon jobban, akinek címezzük, ne magunknak. Itt viszont Európának fog fájni és minimális hatása lesz Oroszországra" - magyarázta Szijjártó Péter.

Magyarországnak káros az elfogadásra kerülő uniós szabályozás, mert "lesz gázunk, de majd Brüsszelben valaki azt mondja, hogy nem adhatjuk oda a magyar fogyasztóknak" - példálózott a tárcavezető.

Kiderült az is, hogy a kormány korábbi döntésének végrehajtását megkezdték, a további 700 millió köbméter földgáz megvásárlásához szükséges politikai és pénzügyi tárgyalások jól haladnak. A tárcavezető reméli, hogy hamarosan konkrét számokat fog tudni mondani.

Nyitókép: Facebok/Szijjártó Péter
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018