INFORÁDIÓ
2022. június 28. kedd
Irén, Levente

franciaország

eu

marine le pen

Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés párt vezetője sajtóértekezletet tart a Párizs melletti Nanterre-ben a franciaországi regionális választások második fordulójának estéjén, 2021. június 27-én.

Brüsszelt aggasztja Marine Le Pen esetleges diadala

Infostart

A francia elnökválasztási kampány második fordulójának hajrájában Brüsszelben erősödnek az aggodalmak a széljőjobboldalinak tartott Marine Le Pen esetleges győzelme miatt. Uniós diplomaták attól tartanak, hogy a hivatalban lévő Emmanuel Macron államfő választási veresége esetén gyökeres változások lesznek az Európai Unió működésében.

Az 53 éves Le Pen kitart amellett, hogy programjában nem szerepel a "Frexit", azaz Franciaország kiléptetése az Európai Unióból - fogalmazott elemzésében a BBC.

A brit közszolgálati műsorszolgáltató ennek kapcsán utalt arra, hogy a pártelnökként apja, Jean-Marie Le Pen örökébe lépett politikus 2017-ben – amikor első ízben volt Macron kihívója – még referendumot helyezett kilátásba Franciaország európai uniós tagságáról. Mostani, huszonkét pontos programjában azonban az esetleges népszavazásról egyetlen szóval sem tett említést.

Mint ahogy nem szerepelt a programban az a korábbi terve sem, hogy Franciaországot kiléptetné az euróövezetből.

Ellenfelei – mindenekelőtt a Macron által képviselt centrista Köztársaság lendületben nevú párt vezető politikusai ugyanakkor úgy vélekednek, hogy mindez csak választási fogás. Marine Le Pen szerintük megkérdőjelezi az unió működésének néhány fő alapelvét.

A BBC szerint Brüszelben vitán felül áll, hogy Marine Le Pen győzelme rendkívüli hullámokat okozhat az EU-ban.

Uniós diplomaták arra számítanak, hogy a szélsőjobboldali politikus minden bizonnyal

  • csökkentené a második legnagyobb nettó befizetőnek számító Franciaország pénzügyi hozzájárulását,
  • állást foglalna a schengeni határok szigorítása mellett,
  • országában pedig népszavazást rendezne az "ellenőrizetlen" migráció beszüntetéséről.

Az ARD német közszolgálati televízió Le Pent olyan "európaszkeptikus" politikusként jellemzi, aki

teljesen új európai építményt akar.

Az általa korábban emlegetett "Frexit" ugyan már lekerült napirendjéről, de a nemzetek olyan közösségéről beszél, amelyben "szuverén nemzetállamok" dönthetnek majd arról, hogy milyen kapcsolatokat tartsanak fenn más országokkal.

Az ARD ennek kapcsán idézte Le Pent, aki a közelmúltban egy nemzetközi médikonferencián úgy fogalmazott, hogy

az Európai Unió átalakítása a nemzetállamok európai szövetségévé valójában Európa megmentését jelentené.

Szakértők szerint Macron ellen szól, hogy Marine Le Pen a megélhetés kérdését jóval hatékonyabban helyezte kampányának középpontjába, mint ellenfele.

Az elnökválasztás kimenetele nagymértékben függ attól, hogy a két rivális mennyire képes mozgósítani az első fordulóban kiesett 10 induló támogatóit, illetve a bizonytalanokat. Továbbá attól, hogy miként szerepelnek a szerdai televíziós vitában, amelyre a hírek szerint Marine Le Pen most sokkal erőteljesebben felkészült, mint az öt évvel ezelőtti vitára.

Az elnökválasztás április 10-i első fordulóját Macron nyerte a szavazatok 27,8 százalékával, míg a második helyen Le Pen végzett, aki a voksok 23,1 százalékát szerezte meg.

Öt évvel ezelőtt a centrista Emmanuel Macron fölényesen győzte le Marine Le Pent. Macron akkor a szavazatok 66,1 százalékával - csaknem dupla annyi szavazattal - 39 évesen lett Franciaország legfiatalabb köztársasági elnöke.

Nyitókép: MTI/EPA/Ian Langsdon
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018