eur:
393.82
usd:
365.06
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés párt vezetője sajtóértekezletet tart a Párizs melletti Nanterre-ben a franciaországi regionális választások második fordulójának estéjén, 2021. június 27-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Ian Langsdon

Brüsszelt aggasztja Marine Le Pen esetleges diadala

A francia elnökválasztási kampány második fordulójának hajrájában Brüsszelben erősödnek az aggodalmak a széljőjobboldalinak tartott Marine Le Pen esetleges győzelme miatt. Uniós diplomaták attól tartanak, hogy a hivatalban lévő Emmanuel Macron államfő választási veresége esetén gyökeres változások lesznek az Európai Unió működésében.

Az 53 éves Le Pen kitart amellett, hogy programjában nem szerepel a "Frexit", azaz Franciaország kiléptetése az Európai Unióból - fogalmazott elemzésében a BBC.

A brit közszolgálati műsorszolgáltató ennek kapcsán utalt arra, hogy a pártelnökként apja, Jean-Marie Le Pen örökébe lépett politikus 2017-ben – amikor első ízben volt Macron kihívója – még referendumot helyezett kilátásba Franciaország európai uniós tagságáról. Mostani, huszonkét pontos programjában azonban az esetleges népszavazásról egyetlen szóval sem tett említést.

Mint ahogy nem szerepelt a programban az a korábbi terve sem, hogy Franciaországot kiléptetné az euróövezetből.

Ellenfelei – mindenekelőtt a Macron által képviselt centrista Köztársaság lendületben nevú párt vezető politikusai ugyanakkor úgy vélekednek, hogy mindez csak választási fogás. Marine Le Pen szerintük megkérdőjelezi az unió működésének néhány fő alapelvét.

A BBC szerint Brüszelben vitán felül áll, hogy Marine Le Pen győzelme rendkívüli hullámokat okozhat az EU-ban.

Uniós diplomaták arra számítanak, hogy a szélsőjobboldali politikus minden bizonnyal

  • csökkentené a második legnagyobb nettó befizetőnek számító Franciaország pénzügyi hozzájárulását,
  • állást foglalna a schengeni határok szigorítása mellett,
  • országában pedig népszavazást rendezne az "ellenőrizetlen" migráció beszüntetéséről.

Az ARD német közszolgálati televízió Le Pent olyan "európaszkeptikus" politikusként jellemzi, aki

teljesen új európai építményt akar.

Az általa korábban emlegetett "Frexit" ugyan már lekerült napirendjéről, de a nemzetek olyan közösségéről beszél, amelyben "szuverén nemzetállamok" dönthetnek majd arról, hogy milyen kapcsolatokat tartsanak fenn más országokkal.

Az ARD ennek kapcsán idézte Le Pent, aki a közelmúltban egy nemzetközi médikonferencián úgy fogalmazott, hogy

az Európai Unió átalakítása a nemzetállamok európai szövetségévé valójában Európa megmentését jelentené.

Szakértők szerint Macron ellen szól, hogy Marine Le Pen a megélhetés kérdését jóval hatékonyabban helyezte kampányának középpontjába, mint ellenfele.

Az elnökválasztás kimenetele nagymértékben függ attól, hogy a két rivális mennyire képes mozgósítani az első fordulóban kiesett 10 induló támogatóit, illetve a bizonytalanokat. Továbbá attól, hogy miként szerepelnek a szerdai televíziós vitában, amelyre a hírek szerint Marine Le Pen most sokkal erőteljesebben felkészült, mint az öt évvel ezelőtti vitára.

Az elnökválasztás április 10-i első fordulóját Macron nyerte a szavazatok 27,8 százalékával, míg a második helyen Le Pen végzett, aki a voksok 23,1 százalékát szerezte meg.

Öt évvel ezelőtt a centrista Emmanuel Macron fölényesen győzte le Marine Le Pent. Macron akkor a szavazatok 66,1 százalékával - csaknem dupla annyi szavazattal - 39 évesen lett Franciaország legfiatalabb köztársasági elnöke.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×