eur:
393.82
usd:
367.82
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés párt vezetője sajtóértekezletet tart a Párizs melletti Nanterre-ben a franciaországi regionális választások második fordulójának estéjén, 2021. június 27-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Ian Langsdon

Sikkasztási vád merült fel Marine Le Pennel szemben

Állítólag uniós pénzeket térítettek el és használtak pártcélokra.

Nagyjából 620 ezer euró elsikkasztásával vádolta meg az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) a franciaországi elnökválasztás első fordulójában az öt évvel ezelőttinél is jobb eredményt elérő Marine Le Pent és több párttársát, köztük az apját is – írta a The Guardian cikke alapján a Telex.

Az OLAF szerint Le Penék az Európai Parlamentben ülve sikkaszthatták el az EU-s forrásokat, amelyeket aztán pártfinanszírozásra költhettek el Franciaországban. Az ügyről beszámoló, Mediapart nevű francia oknyomozó portálon megjelentek szerint az OLAF márciusban tájékoztatta a francia nyomozókat arról, hogy Le Pen 137 ezer eurót téríthetett el EP-képviselőként 2004 és 2017 között. Az AFP hírügynökség értesülése szerint március 11-én kapta meg a legújabb OLAF-jelentést a párizsi ügyészség, az Európai Parlament pedig a következő hetekben fogja kérni az összeg visszafizetését.

Az érintettek egyikét sem vádolják azzal, hogy saját célra sikkasztottak volna EU-s pénzeket.

Mindannyian tagadták a vádakat. Le Pen azt is mondta, hogy tudomása szerint semmit nem csinált rosszul. A politikus ellen egyébként 2018 óta folyamatban van egy nyomozás uniós források nem rendeltetésszerű felhasználása miatt.

"Marine Le Pen vitatja az állítások valódiságát, még úgy is, hogy egyelőre nem is ismeri a részleteket. Ez egyértelmű manipuláció, amin egyébként sajnos nem vagyok meglepődve” – mondta Rodolphe Bosselut, a politikus ügyvédje, hozzátéve, hogy megdöbbentőnek tartja a szervezet eljárását, amelyben szerinte több mint 10 éves tényállásokat hánytorgatnak fel.

Az ügy éppen egy héttel azelőtt robbant ki, hogy Le Pen az elnökválasztás várhatóan nagyon szoros második fordulójában ismét összecsapna Emmanuel Macron francia elnökkel.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×