eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Aleksandar Vucic szerb államfő, a Szerb Haladó Párt (SNS) elnöke a sajtó képviselőinek nyilatkozik szavazata leadása után az előrehozott parlamenti választáson, valamint elnökválasztáson Belgrádban 2022. április 3-án. Néhány helyen önkormányzati választást is tartanak a nyugat-balkáni országban.
Nyitókép: MTI/AP/Darko Vojinovic

Bár Aleksandar Vucic magasan nyert, elhúzódhat a szerb kormányalakítás

A magyar választással egy időben, április 3-án tartották Szerbiában az előrehozott országgyűlési és elnökválasztást.

Az előzetes eredmények szerint köztársasági elnöknek a hivatalban lévő Aleksandar Vucicot választották, és pártja, a Szerb Haladó Párt kapta a legtöbb szavazatot, ám a parlamenti erő harmadával kevesebb mandátumot szerzett, mint két éve – mondta kérdésünkre Ördögh Tibor Balkán-szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense.

„Nem biztos, hogy megfelelően kezelték a koronavírus-járványt, vagy vannak olyan csoportok, amelyek kiábrándultak a kormányzópártból” – elemezte az okokat Ördögh Tibor.

A Szerb Haladó Pártnak nem sikerült megszereznie a kormányalakításhoz szükséges többséget, ám Aleksandar Vucic már korábban egyértelművé tette: ahogy eddig, a következő kormányban is együttműködne a Vajdasági Magyar Szövetséggel. A VMSZ az előzetes eredmények szerint 5 vagy 6 mandátumot szerzett, a többséghez azonban 6 parlamenti hely kellene, így ha meglesz a választás végeredménye, elképzelhető, hogy a Szerb Haladó Pártnak újabb koalíciós partner után kell néznie.

Ördögh Tibor szerint Vucic ismét a szocialistákat hívja majd meg a kormányba.

„Azt kevésbé látom reálisnak, hogy elmozdulás történne egy szélsőjobboldali irányba. Most három szélsőjobboldali párt is bejutott 10-10-15 mandátummal” – mondta a szakértő. Ördögh Tibor szerint a nyugati politikusok szemében nem lenne népszerű lépés a szélsőségeseket bevonni a kormányba, így újra a szocialisták lehetnek Vucic koalíciós partnerei. A pozíciókon való osztozkodás viszont elhúzódó tárgyalásokhoz vezethet.

A szerb választás hivatalos végeredménye napokon belül meglehet, a kormányalakítás azonban akár még hetekig is elhúzódhat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×