INFORÁDIÓ
2022. május 16. hétfő
Botond, Mózes

tonga

vulkánkitörés

cunami

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA Földi Obszervatóriuma által 2019. október 16-án készített és november 28-án közreadott műholdfelvétel egy tengeralatti vulkánkitörésről a Tonga-szigetcsoport közelében. Kitörésével az egyik apró sziget elmerült, egy másik, az előzőnél háromszor nagyobb viszont kiemelkedett a vízből. A helyi geológiai szolgálat szerint új sziget mintegy 100 méter széles, 400 méter hosszú, és alig 120 méterre fekszik elsüllyedt elődétől, a Lateiki-szigettől. Az új sziget egy 18 napig tartó víz alatti vulkanikus tevékenység és földrengések sorozata után emelkedett a felszínre.

A levegőből mérik fel a tongai vulkán okozta kárt, tízezrek ivóvize hozzáférhetetlen

Infostart

A kitörés által indukált cunami előidézte helyzetet és a rombolást Új-Zéland és Ausztrália méri fel repülőgépről.

A csendes-óceáni szigetvilágot hamuba burkolta a kitörés, melynek következtében az áramellátásban és a kommunikációs rendszerek működésében is súlyos kimaradások mutatkoztak.

A Nemzetközi Vöröskereszt és Vörös Félhold segélyszervezetek becslése szerint emberek tízezreinek életére lehet kihatása az eseményeknek. Haléleseteket eddig nem jegyeztek fel, de Jacinda Ardern szerint a cunami jelentős károkat okozott.

A kisebb szigeteken lehet nagy a baj

Katie Greenwood, a Nemzetközi Vöröskereszt Fidzsin tartózkodó képviselője leginkább azok miatt aggódik, akiknek a kisebb, félreeső szigeteken kellett átvészelniük a természeti csapást.

"Gyanítjuk, hogy akár 80 ezer embert is érinthet Tonga területén maga a kitörés, vagy a kitörés következtében kialakuló szökőár és árvíz.

Az események sokkolták az embereket,

aggódunk a külső szigetek miatt, és nagyon szeretnénk hallani az emberek tapasztalatait" - fogalmazott.

Holdbéli tájjá vált Tonga

Peter Lund, Új-Zéland megbízott tongai főbiztosa szerint a szigetország olyan, mint egy holdbéli táj, miután vulkáni hamuréteg borította be. A BBC cikke szerint

a por beszennyezte a vízkészleteket,

így az édesvízellátás nehézségekkel néz szembe. A segélyszervezetek szerint a hamu miatt a hatóságok felszólították az embereket, hogy igyanak palackozott vizet és viseljenek arcmaszkot.

Helyszíni felvételek:

Az emberek a kitörést követő hamufelhő kialakulásakor megpróbáltak magasabban fekvő területekre menekülni, így komoly közlekedési dugók alakultak ki.

Néhány óra elteltével a tongai telefonvonalak megsüketültek és leállt az internet, így a 105 ezer szigetlakó elérhetetlenné vált.

A kitörést megelőzően napokon át aktív volt a vulkán.

Jacinta Ardern szerint már megkezdődött a villamos hálózat és a telefonvonalak helyreállítása, de sok tongai él kétségek közt, mert nem tudja elérni családtagjait. Műholdfelvételek szerint néhány külső szigetet teljesen elöntött a tengervíz.

Így változott a vulkán tavaly november és idén január 15., közvetlenül a nagy kitörés előtt:

Cunamiriadó

Szakértők úgy vélekednek, a Hunga-Tonga Hunga-Ha'apai vulkán kitörése az elmúlt évtizedek egyik leghevesebb kitörése a térségben. Több országban, köztük Japánban és az Egyesült Államokban is szökőárriadót rendelt el, ahol Kalifornia és Alaszka egyes partvidéki részeit árvíz sújtotta.

Zac Goldsmith brit külügyminiszter sokkolónak nevezte a tongai helyzetet, és kijelentette, hogy Nagy-Britannia készen áll arra, hogy minden lehetséges módon segítse és támogassa Nemzetközösségi barátjukat és partnerüket.

Nyitókép: MTI/EPA/NASA Földi Obszervatóriuma
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018