eur:
394.01
usd:
365.68
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: YouTube/VideoFromSpace

Drámai felvételeken egy víz alatti vulkán pusztító kitörése és a szökőár - videók

Hallani is lehet a vulkánkitörést, amelyről műholdas felvételek is készültek. Videón, ahogy autóval menekülnek a helyiek a partról.

A Hunga Tonga-Hunga Haʻapai nevű víz alatti vulkán kitörése akkora hullámokat vetett a Csendes-óceánban, hogy szökőár jött létre, ami elérte Tonga szigetét. A lakókat már korábban figyelmeztették arra, hogy magasabb helyeken keressenek menedéket a várható cunami elől - foglalta össze a történteket a hvg.hu.

A nyolc percen át tartó vulkánkitörés olyan erős volt, hogy a több mint 800 kilométerre fekvő Fidzsi szigetén is mennydörgésként volt hallható. Olyan energia szabadult fel, hogy még a 2300 kilométerrel távolabbi Új-Zélandon is hallható volt a hangrobbanás.

Az alábbi videók közül az elsőn lehet hallani a kitöréskor keletkezett hangrobbanást, illetve az alatta lévőn a vulkán moraljását:

A tongai média hamuesőről, elárasztott ingatlanokról, áramkimaradásokról és megszakadt telekommunikációs összeköttetésekről számolt be. A tongai főváros mindössze 65 kilométerre északra fekszik a vulkántól. Közösségi oldalakon nyilvánosságra hozott felvételek szerint az árhullámok elöntötték a part menti területeket. Áldozatokról és károkról egyelőre nem tudni.

A helyszínről készül műholdfelvételek öt kilométer széles hamu-, gőz-, és gázcsóvát mutattak, amely körülbelül 20 kilométerre emelkedik a levegőbe.

Az ausztrál meteorológiai szolgálat szerint 1,2 méteres cunamit figyeltek meg Tonga fővárosában, Nuku'alofában.

A szigetország királyát, VI. Tupout kimenekítették palotájából, és sok helyi lakos keresett menedéket a magaslatokon a hullámok elől.

Készült a parton ilyen tanulságos videó is:

A tűzhányó körülbelül 65 kilométerre található a központi szigettől, Tongataputól, ahol mintegy 71 ezren élnek. Szamoán, a Fidzsi-szigeteken és Új-Zélandon is szökőárriadót rendeltek el. A helyieket figyelmeztették, hogy maradjanak távol a part menti területektől.

Japánban háromméteres cunamitól tartanak

Cunamiriadót adott ki az Egyesült Államok és Peru is. Az Egyesült Államok a nyugati partvidéken és Hawaiin rendelte el a szökőárriadót. Az amerikai meteorológiai szolgálatok jelentése szerint Hawaiin kisebb árvizeket észleltek, amelyek nem okoztak károkat.

A szökőárriadó a csendes-óceáni szigeteken kívül Kalifornia, Oregon, Washington és Alaszka államokra érvényes. A hatóságok felszólították a lakosságot, hogy hagyják el a strandokat, kikötőket és jachtkikötőket.

A chilei katasztrófaelhárítási hivatal (Onemi) kisebb cunami veszélyére figyelmeztetett, amely a Csendes-óceánban fekvő Juan Fernández-, a Húsvét- és a San Felix-szigeteken várható.

Szökőárriadót rendeltek el Japánban is az ország nyugati partjainál.

A japán meteorológiai hivatal közlése szerint háromméteres cunami várható egyes délnyugati szigeteknél, közöttük az Amami-szigetéknél, míg más csendes-óceáni szigeteknél egyméteres árhullám várható.

A meteorológiai hivatal figyelmeztetése után a japán kormány kapcsolattartó irodát állított fel a miniszterelnöki hivatalban.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×