eur:
393.02
usd:
366.54
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Olajat takarítanak el a perui Ventanilla Cavero tengerpartján 2022. január 17-én, miután az előző nap újból kitört a Csendes-óceán déli részén fekvő Tonga közelében található tenger alatti Hunga-Tonga-Hunga-Haapai tűzhányó. A perui Polgári Védelmi Intézet szerint egy tartályhajóból éppen kőolajat szivattyúztak át a La Pampilla olajfinomítóba, amikor a vulkánkitörés keltette hatalmas hullámok elmozdították a hajót, és ez okozta az olaj kiömlését.
Nyitókép: MTI/AP/Martin Mejia

Olajszennyezést is okozott a tongai vulkánkitörés - galéria

Hétfőn ismét kitört a Csendes-óceán déli részén fekvő Tonga közelében a szombaton már nagy károkat okozó tűzhányó. Most azonban egy tartályhajóval is gond akadt Peru partjainál.

A Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai vulkán szombaton tört ki, hatalmas károkat okozva a főszigeten, Tongatapun és a hozzá tartozó mintegy 170 szigeten és zátonyon. Peter Lund, az új-zélandi kormány főbiztosa szerint a fővárost, Nuku'alofát fedő hamuréteg holdbéli tájat idéz. Különösen súlyos volt a rombolás Tongatapu nyugati partvidékén, ahol több szálloda is található.

A vulkanikus tevékenység nyomán szökőár is keletkezett, amely elérte Japán, az Egyesült Államok, Új-Zéland és több latin-amerikai ország partjait is.

Hétfőn ismét kitört a vulkán, mostanra pedig kiderült, hogy olajszennyezést is okozott a perui Ventanilla Cavero tengerpartján: a perui Polgári Védelmi Intézet szerint egy tartályhajóból éppen kőolajat szivattyúztak át a La Pampilla olajfinomítóba, amikor a vulkánkitörés keltette hatalmas hullámok elmozdították a hajót, és ez okozta az olaj kiömlését.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×