eur:
394.05
usd:
369.37
bux:
65214.53
2024. április 19. péntek Emma
Varsó, 2021. március 19.A brit-svéd AstraZeneca gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyagot tartalmazó fiolák egy varsói kórházban 2021. március 19-én, miután egy újabb, 65 ezer adagból álló AstraZeneca-szállítmány érkezett az országba. Lengyelország folytatja az AstraZeneca-oltóanyag alkalmazását, miután az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) biztonságosnak minősítette az AstraZeneca-vakcinát.
Nyitókép: MTI/EPA-PAP/Leszek Szymanski

Összefogás a vakcinák ellenőrzéséért

Az uniós szervek a tagállamok illetékes nemzeti hatóságait is bevonják az adatok összegyűjtésébe és értékelésébe.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) a jövőben közösen végzi az uniós használatra már engedélyezett, koronavírus elleni vakcinák forgalomba hozatala utáni fokozott, biztonságukra, hatékonyságukra és hatásaikra fókuszáló ellenőrzését Európában - erről a két uniós ügynökség tájékoztatott közös közleményben.

A vizsgálatok, és az azok alapján készített tanulmányok kulcsfontosságúak ahhoz, hogy megfelelő adatok álljanak rendelkezésre az oltások előnyeinek és kockázatainak értékeléséhez. Ezért az EMA és az ECDC mostantól közösen koordinálja és felügyeli a folyamatok menetét az Európai Unió több tagországában - közölték. Hozzátették: az ügynökségek az Európai Bizottsággal szoros együttműködésben bevonják a tagállamok illetékes nemzeti hatóságait az adatok összegyűjtésébe és értékelésébe annak érdekében, hogy az eredmények segítséget nyújtsanak a nemzeti oltási kampányok előkészítéséhez és lefolytatásához.

Elmondták azt is, hogy az új együttműködés közelebb hozza egymáshoz az orvostechnikai és a közegészségügyi hatóságokat, és fenntarthatóbb együttműködési platformot hoz létre az oltások biztonságának és hatékonyságának ellenőrzésére.

Az Európai Gyógyszerügynökség vizsgálatot folytat az eddig uniós használatra engedélyezett vakcinák, köztük az AstraZeneca, a Pfizer/BioNtech, a Moderna és a Johnson & Johnson oltóanyagai esetleges mellékhatásainak felderítésére.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű EMA emellett rendkívüli vizsgálatot folytat az az AstraZenecának az Oxfordi Egyetemmel közösen kifejlesztett vakcinája mellékhatásaival összefüggésben, ugyanis március elején és azóta több ország bejelentette: elővigyázatosságból ideiglenesen felfüggesztik a vállalat Vaxzevria névű oltóanyagának használatát, miután több olyan esetet is jelentettek, amikor vérrög képződött a beoltottak szervezetében. A korlátozást egyes országok azóta feloldották, mások megerősítették.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×