eur:
385.31
usd:
354.95
bux:
0
2024. május 22. szerda Júlia, Rita
Donald Trump amerikai elnök a Mexikóval közös fal építésének fejleményeiről készül beszámolni a nemzeti határvédelmi tanácsnak a washingtoni Eisenhower elnöki irodában 2020. február 14-én, amikor az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon bejelentette, hogy 3,8 milliárd dollárt (1178 milliárd forintot) csoportosít át fegyverkezési programokból az építés költségvetésébe. A szóban forgó összeg 285 kilométernyi határfal felhúzásához elég.
Nyitókép: MTI/EPA/Erik S. Lesser

Donald Trump saját pártot alapíthat

A leköszönő elnök az elmúlt napokban többször is beszélt a hozzá közelállókkal arról, hogy egy új politikai formációt szeretne indítani, miután a Capitolium ostromát követően számos republikánus szövetségese hátat fordított neki. A csoportosulás „Patriot Party” vagyis Hazafi Párt névre hallgatna – értesült minderről a Wall Street Journal.

Donald Trump a Capitolium ostromát követően számos republikánus politikus támogatását elvesztette, legutóbb az egyik legbefolyásosabb, Mitch McConnell szenátusi frakcióvezető kritizálta a leköszönő elnököt, amiért „hazugságokkal” feltüzelte támogatóit – írja a Portfolio.

Trump valószínűleg ezért latolgatta azt, hogy szakít a republikánus párttal és saját pártot alapít.

Az Egyesült Államokban egy új párt alapítása és felfuttatása nagyon jelentős mennyiségű erőforrást igényel, ezt a küszöböt nem sokan tudják megugrani,

többek közt ezért is jellemző, hogy minden választáson a demokraták és a republikánusok érnek el csak érdemi mennyiségű szavazatot. A harmadik legnagyobb párt, a libertariánusok a leadott szavazatok 1,18 százalékát szerezték meg tavaly, ezzel egyetlen egy elektori szavazatot sem kaptak. A valaha volt legjobb teljesítményük 3,29 százalék volt országosan, 2016-ban – emlékeztet a gazdasági lap.

Az nem világos, hogy Trump mennyire gondolja komolyan az új párt alapítását. Jellemző, hogy amikor a távozó elnök összeveszik valakivel, belengeti, hogy indít egy olyan szervezetet, amely az illető zászlóshajó-termékével konkurál. Láthattuk ezt a Trump-Fox News csörte során is a választások után, mely után új médiatermék indítását fontolgatta – teszik hozzá.

Címlapról ajánljuk
Havasi Katalin az oltásellenes lobbiról: egy szűk, de hangos csoport akciózik

Havasi Katalin az oltásellenes lobbiról: egy szűk, de hangos csoport akciózik

A Magyar Gyermekorvosok Társaságának főtitkára szerint az oltásellenes mozgalmak célja, hogy megrendítsék a szülők bizalmát a védőoltásokban, pedig bizonyítottan nem okoznak maradandó károsodásokat. Havasi Katalin az InfoRádióban elmondta: a nagyobb problémát a szomszédos országok jelentik, ahonnan behurcolhatók bizonyos, akár járvánnyal is fenyegető betegségek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
Elítéltekkel töltik fel a fegyveres erőket az ukránok, törnek előre az oroszok Kelet-Ukrajnában – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Elítéltekkel töltik fel a fegyveres erőket az ukránok, törnek előre az oroszok Kelet-Ukrajnában – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Már több mint háromezer elítélt kérte a büntetés letöltése alóli feltételes szabadlábra helyezést, hogy részt vegyen Ukrajna védelmében - hozta nyilvánosságra Olena Viszocka igazságügyi miniszterhelyettes egy keddi tévéműsorban. A tisztségviselő szavai szerint ez a szám megfelel a tárca előzetes várakozásainak. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a törvényi korlátozások miatt egyelőre nem lehet megmondani, hogy a jelentkezők közül hányan felelnek meg a követelményeknek. A brit védelmi minisztérium kiadta napi jelentését, amelyben arról számolnak be, hogy miközben a Harkivnál nyílt frontvonalra koncentrál a közvélemény, addig az orosz alakulatok folyamatosan törnek előre Donyeck megyében. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×