eur:
368.75
usd:
344.23
bux:
48646.93
2023. június 7. szerda Róbert
Donald Trump amerikai elnök a Mexikóval közös fal építésének fejleményeiről készül beszámolni a nemzeti határvédelmi tanácsnak a washingtoni Eisenhower elnöki irodában 2020. február 14-én, amikor az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon bejelentette, hogy 3,8 milliárd dollárt (1178 milliárd forintot) csoportosít át fegyverkezési programokból az építés költségvetésébe. A szóban forgó összeg 285 kilométernyi határfal felhúzásához elég.
Nyitókép: MTI/EPA/Erik S. Lesser

Donald Trump saját pártot alapíthat

A leköszönő elnök az elmúlt napokban többször is beszélt a hozzá közelállókkal arról, hogy egy új politikai formációt szeretne indítani, miután a Capitolium ostromát követően számos republikánus szövetségese hátat fordított neki. A csoportosulás „Patriot Party” vagyis Hazafi Párt névre hallgatna – értesült minderről a Wall Street Journal.

Donald Trump a Capitolium ostromát követően számos republikánus politikus támogatását elvesztette, legutóbb az egyik legbefolyásosabb, Mitch McConnell szenátusi frakcióvezető kritizálta a leköszönő elnököt, amiért „hazugságokkal” feltüzelte támogatóit – írja a Portfolio.

Trump valószínűleg ezért latolgatta azt, hogy szakít a republikánus párttal és saját pártot alapít.

Az Egyesült Államokban egy új párt alapítása és felfuttatása nagyon jelentős mennyiségű erőforrást igényel, ezt a küszöböt nem sokan tudják megugrani,

többek közt ezért is jellemző, hogy minden választáson a demokraták és a republikánusok érnek el csak érdemi mennyiségű szavazatot. A harmadik legnagyobb párt, a libertariánusok a leadott szavazatok 1,18 százalékát szerezték meg tavaly, ezzel egyetlen egy elektori szavazatot sem kaptak. A valaha volt legjobb teljesítményük 3,29 százalék volt országosan, 2016-ban – emlékeztet a gazdasági lap.

Az nem világos, hogy Trump mennyire gondolja komolyan az új párt alapítását. Jellemző, hogy amikor a távozó elnök összeveszik valakivel, belengeti, hogy indít egy olyan szervezetet, amely az illető zászlóshajó-termékével konkurál. Láthattuk ezt a Trump-Fox News csörte során is a választások után, mely után új médiatermék indítását fontolgatta – teszik hozzá.

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Nem kérdés, hogy az AI akár veszélyes is lehet, de ki fogja megszelídíteni?

Nem kérdés, hogy az AI akár veszélyes is lehet, de ki fogja megszelídíteni?

A ChatGPT megjelenése óta nemcsak a mesterséges intelligencia sokoldalúságáról esett rengeteg szó, hanem azokról az újfajta kockázatokról is, amelyeket ezek az eszközök az emberiségre nézve jelentenek. Arról azonban eltérő nézetek alakultak ki, milyen módon érdemes kezelni ezeket a kockázatokat. Az egyik megoldás az etikus AI fejlesztés lenne, amelyben a cégeknek is óriási felelőssége van. Erről kérdeztük I-Sah Hsieh-t, a SAS társadalmi innovációkért felelős igazgatóját a cég Innovate On Tour rendezvényén Varsóban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×