eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Kábeleket helyez el egy dolgozó a Joe Biden megválasztott amerikai elnök beiktatására érkező vendégek számára előkészített nézőtéren a washingtoni Capitolium előtt 2021. január 16-án. Joe Biden megválasztott amerikai elnök január 20-i beiktatási ünnepségének zavartalansága érdekében fokozott biztonsági intézkedéseket léptettek életbe, valamint legalább 20 ezer nemzeti gárdista biztosítja az eseményt, miután január 6-án Donald Trump hivatalából távozó elnök támogatói erőszakkal behatoltak a Capitoliumba.
Nyitókép: MTI/AP/Patrick Semansky

Joe Biden nem akarja beengedni a több ezres migránskaravánt

Beiktatása napján több rendelettel vonja vissza a Trump-éra döntéseit a megválasztott elnök. Már csoportosulnak a leköszönő elnök fegyveres támogatói.

Joe Biden már órákkal hivatalba lépése után megkezdi Donald Trump politikai hagyatékának felszámolását. A megválasztott amerikai elnök terve az, hogy szerdán egy tucatnyi új rendeletet ad ki, amelyekkel hatályon kívül helyezi elődje néhány nagy vitát kiváltó döntését.

Ezek közé tartoznak klímavédelmi, pandémiakezelési és a bevándorlással kapcsolatos döntések.

Ugyanakkor Biden stábjának egyik neve elhallgatását kérő tagja felszólította a Hondurasból az amerikai határhoz tartó embereket, hogy ne tegyék meg az utat. A közel 8000 ezer fős, a nyomor és erőszak elől menekülő tömeget először guatemalai katonák próbálták saját határuknál visszaszorítani. Mexikó már előre jelezte, hogy feltartóztatná őket.

Mint a Reuters hírügynökség megjegyezte:

Biden a kezdetekben profitálhat Donald Trumpnak az illegális bevándorlás elleni keményvonalas politikájából.

Viszont már az első nap hatályon kívül helyezi azt a Trump-rendelkezést, amely megtiltotta a bevándorlást több döntően muzulmán országból.

Biden új bevándorlási tervet akar bemutatni szerdán, amely utat nyitna 11 millió illegális bevándorlónak, hogy amerikai állampolgárságot szerezhessen.

Emellett

az Egyesült Államok visszatér a Párizsi Klímaegyezményhez, és Biden kötelezővé teszi a maszkviselést a szövetségi épületekben és az autópályákon való közlekedésben.

Biden meghosszabbítja a Trump által bevezetett kilakoltatási moratóriumot, amely január végén jár le, mivel Biden stábja szerint 25 millió amerikait fenyeget az, hogy kiteszik otthonából.

Ron Klain, Biden leendő kabinetfőnöke igyekezett visszautasítani a bírálatokat, hogy az új elnök túllépné a jogkörét a rendeletdömpinggel, és arra utalt, hogy Donald Trump is gyakran hasonló módon kormányzott. (A távozó elnök, látványosan a tévékamerák előtt írta alá rendeleteit, amelyekkel kikerülte a Kongresszust, de ezeknek egy részét a bíróságok semmisnek minősítették.)

A Los Angeles Times című lap megjegyezte: Bidennek nehéz lehet programja megvalósításához megszereznie az erősen megosztott Szenátus támogatását. Bár immár ott is Demokrata párttársai vannak többségben, a Republikánusok így is le tudják lassítani vagy blokkolni tudják a törvényalkotást.

Klain leendő kabinetfőnök úgy fogalmazott, hogy Biden „nemcsak a Trump-kormányzat által okozott legnagyobb károkat hárítja el, de elkezdi előre mozgatni az országot”.

Közben Biden beiktatásához közeledve,

Michigan, Ohio, Oregon és Texas szövetségi állam kongresszusi épületei előtt feltűntek a magukat Trump-hívőknek mondó fegyveres csoport, a „boogaloo boys” tagjai.

Több szövetségi állam szükségállapotot rendelt el mozgósította a Nemzeti Gárdát az esetleges rendbontásokra készülve.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×