eur:
394.98
usd:
371.91
bux:
66300.14
2024. április 16. kedd Csongor
Kamion érkezik a doveri kikötő bejáratához 2021. január 1-jén. Új szabályok léptek életbe a mai naptól az Egyesült Királyság és az Európai Unió kapcsolatrendszerében, miután véget ért a brit EU-tagság tavaly januári megszűnése (Brexit) óta érvényben volt átmeneti időszak.
Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

Új világ jön a brexit után, a kiutazó magyarokat is érinti

Január elsejével hivatalosan is véget ért az átmeneti időszak, az Egyesült Királyság és az Európai Unió kapcsolatrendszerében új szabályok léptek életbe. A legfontosabb változásokat ismerteti Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense.

Az Egyesült Királyság szabályozott keretek között lépett ki az Európai Unióból, eléri továbbra is az egységes piacot, és az uniós tagországok is hozzáférnek Nagy-Britannia piacához. Az áruforgalomban nem lesznek vámok, mennyiségi korlátozások, de az Egyesült Királyságnak továbbra is be kell tartania azokat az alapvető szabályokat, amelyek az egységes piac elérését lehetővé teszik – mondta Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense.

A részletekről szólva kiemelte, hogy sokkal szigorúbb lett az a bürokratikus rendszer, amely lehetővé teszi, hogy be lehessen jutni egymás piacaira. Ezért arra hívta fel a figyelmet, hogy mindenkinek tájékozódnia kell, milyen szabályok érvényesek mostantól az áruk szabad áramlása területén.

"A szolgáltatások területén eleve korlátozott elérése lett az Egyesült Királyságnak, meg kell felelnie az uniós szabályoknak, ha ezen a területen is piacra akar lépni.

Korlátozottan fér hozzá az európai adatbázisokhoz, például az Europol-adatbázisokhoz is"

– mondta a szakértő.

Gálik Zoltán a fontos változások között említette, hogy a munkavállalási és beutazási szabályok is módosultak, előfordulhat, hogy a hosszabb nagy-britanniai tartózkodáshoz már vízum kell majd.

A turistákra is más világ vár, mert noha az Egyesült Királyság eddig sem volt a schengeni övezet tagja, de mostantól harmadik országnak minősül, és ez érzékenyen érinti majd a magyar beutazókat is. A legfontosabb, hogy nem lehet majd személyi igazolvánnyal beutazni Nagy-Britanniába, a tartózkodás idejére érvényes útlevéllel kell majd rendelkezni. Emellett a csomagokat vámellenőrzésnek vethetik alá. Az utasoknak a tartózkodás idejére megfelelő anyagiakkal kell rendelkezniük, és ellenőrizhetik a tartózkodás helyét és célját is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Belső égésű motorok betiltása: erős EU-s intelem érkezett

Belső égésű motorok betiltása: erős EU-s intelem érkezett

Thierry Breton, az EU egységes piacért felelős vezetője figyelmeztette az európai autóipari cégeket és a tagállami kormányokat, hogy még jelentős változásokra van szükség ahhoz, hogy az EU 2035-ig teljesíteni tudja a zöld megállapodással és az elektromos járművekkel kapcsolatos célkitűzéseket. A „szükséges kiigazítások” szükségességét hangsúlyozva Breton arra figyelmeztetett, hogy a Green Deal céljainak elérése több mint végrehajtási utasítás, azzal kell foglalkozni, hogy segítsék, támogassák a projektek megvalósulását.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×