eur:
394.86
usd:
364.07
bux:
65532.7
2024. március 19. kedd Bánk, József
Donald Trump amerikai elnök, miután visszatért a washingtoni Fehér Házba a Maryland állambeli Bethesdában lévő Walter Reed katonai kórházból 2020. október 5-én. Trumpot október 2-án szállították elővigyázatosságból a kórházba. Az elnöknél és feleségénél korábban koronavírus-fertőzést állapítottak meg.
Nyitókép: MTI/EPA /Pool/Ken Cenedo

Kulcsállami matekóra: így maradhat Donald Trump, ekkor jöhet Joe Biden

A BBC tartja magát a már biztos számokhoz, ez alapján kiszámolta, mely forgatókönyv esetén folytathatja Donald Trump elnök vagy búcsúzhat el a Fehér Háztól.

Alig néhány állam választási eredményére vár már csak az Egyesült Államok népe és a világ.

Noha továbbra is vannak, akik előre szaladva szinte kihirdetik, hogy a demokrata Joe Biden lesz az a 46. amerikai elnök - vagy legalábbis azt állítják, hogy már csak a 6 nevadai elektorra van szüksége ehhez -, a hivatalosan megítélhető elektorszámokat tekintve még mindig "csak" 243-214-re vezet a regnáló republikánus elnök, Donald Trump kihívója. A megválasztáshoz legalább 270 elektorra van szükség, nem beszélve arról, hogy később is bárki lehet közülük "hűtlen".

A még végeredményt nem hirdetett államok:

  • Arizona (Biden előnye 80 ezer voks)
  • Georgia (Trump 24 ezres előnye csökkenőben van)
  • Nevada (Biden vezet 8 ezer szavazatnál is kevesebbel)
  • Pennsylvania (Trump levélszavazatok nélküli, bő 300 ezres előnye a felére csappant)
  • Észak-Karolina (Trumpé lehet, 77 ezer voks előny)
  • Wisconsin (Joe Biden előnye 20 ezer szavazat, más jelentések szerint már győzött)

A BBC most összeszámolta, mi szükséges "papíron" ahhoz, hogy Donald Trump elnök maradhasson, illetve ahhoz, hogy Joe Biden költözhessen a Fehér Házba.

Donald Trump esélye: elveszítheti Wisconsint, de győznie kell Georgia (16 elektor), Észak-Karolina (15), Pennsylvania (20) és Arizona (11) vagy Nevada (6) államokban.

Joe Biden esélye: elveszítheti Pennsylvaniát (itt eredmény pénteken várható), de győznie kell Arizonában, Georgiában és Nevadában.

A BBC elemzői úgy látják, korai még kikiáltani Joe Biden győzelmét kikiáltani Wisconsinban és Arizonában, hisz a számlálás még folyik.

A Fox News "bátrabb" térképén mindez így néz ki, pirossal Trump, kékkel Biden "államai" (a republikánusokhoz közeli hírgyár már csak négy csatatérállamot lát, ha ezek közül Nevadában Biden megtartja előnyét, győz):

Az amerikai elnökválasztásról percről percre híreinket itt olvashatják.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×