INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 30. szerda
Jeromos

bejrút

robbanás

libanon

A Twitter internetes közösségi portál @tayyaraoun1 azonosítójú felhasználója által mobiltelefonnal készített kép a bejrúti kikötőben bekövetkezett robbanás pillanatáról 2020. augusztus 4-én. A jelentések szerint a detonáció következtében épületek rongálódtak meg, ablakok törtek be és mennyezetek szakadtak le. Sérültek tucatjait kellett kórházba vinni. A robbanásnak legalább tíz halottja és több száz sebesültje van.

Több ezer sebesültje van a bejrúti robbanásnak

Infostart

Több ezer sebesültje és már több tucat halottja van a Libanon fővárosában történt robbanásnak. Hasszán Diáb kormányfő azt mondta, Libanon katasztrófával néz szembe, Bejrút pedig gyászol.

Hamad Hasszán libanoni egészségügyi miniszter legfrissebb tájékoztatása szerint több mint ötvenen vesztették életüket és 2700-an sebesültek meg a bejrúti kikötő körzetében történt robbanás után. A libanoni vöröskereszt vezetője ennél kevesebb sérültről tud, de értesülése szerint számuk így is meghaladta a 2200-at.

A robbanás a bejrúti kikötő körzetében történt, ott, ahol több robbanóanyag-raktár - más források szerint vegyianyagraktár - található. Sokan a robbanás által megrongált házakban rekedtek.

Abbász Ibrahim, a libanoni biztonsági erők főnöke közölte, hogy a detonációt nem pokolgép okozta, hanem egy olyan térségben történt, ahol az évek során elkobzott, erősen robbanékony anyagokat tárolták. Ibrahim a televíziónak nyilatkozva nem volt hajlandó a robbanás okáról beszélni, mondván, hogy meg kell várni a vizsgálatok eredményét.

A libanoni székhelyű al-Majadín televízió idézte a libanoni vámhivatal főnökét, aki szerint több tonnányi nitrát robbant fel.

A jordániai földtani intézet szerint a robbanás egy 4,5-ös erősségű földrengésnek felelt meg a Richter skálán - közölte az al-Gad című helyi lap.

Diáb a "veszélyes" raktárban történt robbanás felelőseinek felelősségre vonását ígérte.

"Megígérem, hogy ez a katasztrófa nem múlik el felelősségre vonás nélkül. (...) A felelősök meg fognak fizetni ezért" - hangoztatta. "Közzé fogjuk tenni a tényeket a 2014 óta ott álló veszélyes raktárról, de nem fogok elébe nyúlni a vizsgálatoknak" - tette hozzá a kormányfő.

Diáb felszólította a baráti és testvéri országokat, hogy segítsenek Libanonon.

Bejrút, 2020. augusztus 4.
Füst száll a magasba a bejrúti kikötő felől 2020. augusztus 4-én, egy ismeretlen okból bekövetkezett robbanás után. A jelentések szerint a detonációban többen megsérültek.
MTI/EPA/Vael Hamzeh
Füst száll a magasba a bejrúti kikötő felől 2020. augusztus 4-én, egy ismeretlen okból bekövetkezett robbanás után. A jelentések szerint a detonációban többen megsérültek. MTI/EPA/Vael Hamzeh

Több ország, köztük az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Izrael és Irán, valamint az EU is segítséget ajánlott Libanonnak.

"Az Európai Unió kész segítséget és támogatást nyújtani" - közölte Charles Michel, az Európai Tanács elnöke kedd este.

"Izrael nemzetközi biztonsági és diplomáciai csatornákon felvette a kapcsolatot Libanonnal és orvosi, illetve humanitárius segítséget ajánlott a bejrúti kormánynak" - áll Beni Ganz izraeli védelmi miniszter és Gabi Askenázi külügyminiszter közleményében.

Nem sokkal korábban Askenázi arról beszélt, hogy a masszív robbanás "baleset volt, amelyet tűz okozott", s óvatosságra intett a különböző feltételezések kapcsán. "Nem látok okot arra, hogy ne higgyünk a bejrúti jelentéseknek" - tette hozzá az izraeli külügyminiszter.

Franciaország segítséget küld Libanonnak - jelentette be Emmanuel Macron francia elnök.

"Franciaország Libanon mellett áll. Mindig. Francia segély és készletek jelenleg úton vannak" - írta Twitter-üzenetében az államfő.

Boris Johnson brit kormányfő szintén felajánlotta országa támogatását. "Megdöbbentőek az este folyamán érkezett képek és videók Bejrútból" - írta mikroblogján.

"Gondolatainkkal és imáinkkal Libanon nagyszerű és állhatatos népével vagyunk. Mint mindig, Irán teljességgel kész bármilyen szükséges segítséget megadni. Maradj erős Libanon" - írta Twitter-oldalán Mohammed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter.

Nyitókép: MTI/EPA/@tayyaraoun1
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018