eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: twitter.com/MarinaIvanisev3

Sérültek, súlyos károk a Magyarországon is érezhető földrengés után - fotó, videó

Földrengés volt Zágrábban vasárnap reggel, többen megsérültek, megrongálódott a város jelképének számító katedrális. A rengést és az utórengést Magyarországon is érzékelték.

A zágrábi sajtó jelentése szerint a horvát fővárosban mintegy

tíz másodpercen keresztül rengett a föld, az emberek az utcákra menekültek,

elment az áram, több épület homlokzata is sérült, a zágrábi katedrális 108 méteres egyik tornyának egy része letört, és leesett a kereszt is, károkat okozva a környező épületekben.

Vannak sérültek - közölte a zágrábi mentőszolgálat illetékese a Jutarnji List című napilappal, hozzátette azonban, hogy a legtöbben csak könnyebb sérüléseket szenvedtek, egy gyerekre egy épület tetejének része esett rá, de az ő állapota is stabil.

Többen a lakásukban rekedtek, Zoran Milanovic államfőt evakuálni kellett.

A belügyminisztérium azt kérte az emberektől, hogy menjenek az utcára, viszont igyekezzenek betartani a szükséges távolságot egymástól, hogy az új típusú koronavírus-fertőzéseket megelőzzék.

A rengést és az utórengést is érezték Magyarországon

A CSFK GGI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium közleménye szerint vasárnap reggel 6 óra 24 perckor a Richter-féle skála szerinti 5,6-os földrengés keletkezett a horvát főváros, Zágráb térségében, mintegy 9 kilométeres mélységben. Nem sokkal később, 7 óra 1 perckor újabb földrengés volt Zágráb térségében, amelynek magnitúdója 5,1 volt a Richter-féle skálán. A földrengést és az utórengést is érzékelték Magyarországon.

A megyei katasztrófavédelem szerint

Zala megyében is érezhető volt a hajnali földrengés, ami az első információ szerint a fölmozgás Muraszemenyén okozott kisebb kárt:

megrepedt egy ház fala, de tűzoltói beavatkozásra nem volt szükség. Az első órákban további bejelentések nem érkeztek.

A rengés epicentrumától alig száz kilométerre lévő Nagykanizsa polgármestere, Balogh László sokakkal együtt maga is érzékelte a 6 óra 24 perckor történt rengést, majd a 7 óra utáni utórengést.

Mint az MTI-nek elmondta: a közösségi oldalakon is gyorsan terjedt a hír, de a katasztrófavédelem helyi vezetőjével történt egyeztetése után azt az információt kapta, hogy nincsenek jelzések károkról, az áramszolgáltatásban sem volt fennakadás.

A Zalai Hírlap online kiadása arról számolt be, hogy a megye egész területén, de Somogy és Vas megyében is nagyon sokan érzékelték a rengést, de károkról nem kaptak beszámolót. Sokan az ágyak remegésére, tárgyak, bútorok mozgására ébredtek.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×