eur:
392.36
usd:
365.57
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Ingyenes kézmosási lehetőséget kínál egy üzlet Londonban 2020. március 19-én. Nagy-Britanniában eddig 2644 koronavírussal fertőzött személyt regisztráltak és 72 ember vesztette életét.
Nyitókép: MTI/AP/Kirsty Wigglesworth

Koronavírus - súlyos gond verheti le a lábáról a brit egészségügyi rendszert

A brexit miatt hazament vagy elvándorolt sok uniós kórházi szakember, orvos vagy nővér hiánya, valamint az elégtelen pénzügyi források miatt amúgy is megtépázott brit egészségügyi szolgáltatóhoz most felhívásban keresnek embereket.

A brit egészségügyben már elhalasztották a nem létfontosságú műtéteket és készülnek a járvány kirobbanására. Az InfoRádió tudósítója Szvetnik Endre elmondta: egyelőre nincsenek túlzsúfolva a kórházak, de a prognózisok szerint ha nagyon megugrik a betegek száma, akkor azt nagyon nehezen fogja bírni az egészségügyi rendszer. Ezért is próbálják kitolni a csúcsot nyárra, mert akkor egyéb megbetegedések nem komplikálják a helyzetet, és az NHS, a brit állami egészségügyi szolgálat a koronavírus-járványra koncentrálhatja az erejét.

Visszahívják a távozókat és behívják a tanulókat

A felkészülés már elkezdődött:

több tízezer nyugdíjas orvost és szakképzett kórházi ápolót kért fel pénteken a brit egészségügyi minisztérium arra, hogy álljanak ismét munkába és kapcsolódjanak be az új koronavírus okozta járvány elleni küzdelembe.

A tárca tájékoztatása szerint 65 ezer olyan orvosnak és szakápolónak küldtek ki visszahívó levelet, akik már nyugdíjba vonultak, de van érvényes praktizálási engedélyük.

A brit kormány törvényalkotással is lehetőséget teremt erre: a parlament elé terjesztett indítvány, amely sok egyéb rendkívüli intézkedést is lehetővé tesz, felfüggeszti annak az előírásnak a hatályát, amelynek alapján az NHS szakszemélyzetének már nyugdíjba vonult, de ismét munkába álló tagjai csak heti 16 órát dolgozhatnak, ha nem akarnak lemondani a nyugdíjasoknak járó szociális kedvezményekről.

Lehetővé válik emellett a tanulmányaik végén járó orvostanhallgatók ideiglenes felvétele is a szakmai nyilvántartásba.

Az NHS országos orvosigazgatója, Stephen Powis mindezeken felül hivatalosan kérte azokat az orvosokat, akik továbbra is praktizálnak, de az elmúlt három évben távoztak az állami egészségügyi szolgálattól, hogy ők is térjenek vissza és ismét regisztrálják magukat az orvosi nyilvántartásban.

Ugyanezt kérte pénteken Ruth May, az angliai kórházi szakápolói szövetség vezetője azoktól a szakképzett ápolóktól, akik az utóbbi három évben kiléptek az NHS szolgálatából és máshol dolgoznak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×