eur:
388.77
usd:
370.98
bux:
55649.46
2023. október 2. hétfő Petra
Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a nagyszebeni Nagy téren 2019. május 8-án, egy nappal az Európai Unió rendkívüli csúcstalálkozója előtt, amelyet az erdélyi városban tartanak.
Nyitókép: MTI/AP/Vadim Ghirda

Donald Tusk beszélt a Fidesz néppárti tagságáról

Az Európai Néppárt (EPP) hétfőn kezdődő választmányán nem veszik napirendre a magyar kormánypárt ügyét.

A Fidesz felfüggesztésének meghosszabbítását fogja javasolni az Európai Néppárt elnöke – írta Twitteren az EPP portugál alelnöke, Paulo Rangel. A politikus ezt azután posztolta, hogy Donald Tusk részt vett a néppárti frakció szerdai ülésén, és a következő év prioritásairól beszélt – vette észre a hvg.hu.

Így szinte biztosra vehető, hogy a Fideszt nem zárják ki az Európai Néppártból, de érvényben marad a felfüggesztés, tehát a Fidesz képviselői továbbra is a frakció tagjai maradhatnak, de nem vehetnek részt a kereszténydemokrata párt találkozóin és döntéseiben.

Tusk állítólag a néppárti bölcsek jelentése alapján hozta meg a döntést, a frakció ülésén pedig arról is beszélt, hogy a Néppárt hétfőn kezdődő választmányán nem is veszik napirendre a magyar kormánypárt ügyét.

Donald Tusk múlt hétfőn találkozott a Fidesz vizsgálatával megbízott három politikussal. Az osztrák Wolfgang Schüssel, a belga Herman von Rompuy és a német Hans-Gert Pöttering feladata az volt, hogy a magyar kormánypárt felfüggesztése után mérjék fel, mennyire megy szembe az EPP alapértékeivel a Fidesz.

Orbán Viktor miniszterelnök évnyitó sajtótájékoztatóján arról beszélt, az Európai Néppárt rossz irányba tart, nem áll ki az eredeti értékei mellett, ezért az a kérdés, hogy a változásokat a Fidesz ki tudja-e váltani, és ha nem, akkor egy új kereszténydemokrata kezdeményezéssel állinak elő.

Címlapról ajánljuk

Musk Twitterháborúja a migránsmentők és a „kunyizó” Zelenszkij ellen

A SpaceX és az X gazdája ezúttal Németországnak szólt be, amiért finanszírozza a migránsokat az olasz partokra „csalogató” német mentőhajókat és kapott tőle régi „barátja”, Zelenkszij elnök is, amiért segélyekért kilincsel Nyugaton.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.10.02. hétfő, 18:00
Tárnok Balázs
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének vezetője
Vegyesen zárt Amerika

Vegyesen zárt Amerika

Múlt héten nyomás alatt tartotta a piacokat, hogy sikerül -e elkerülnie az amerikai kormányzat költségvetési okok miatti leállását. A megállapodás végül az utolsó pillanatban született meg, ezt követően azonban felemásan teljesítettek reggel az ázsiai tőzsdék. Európában ugyan határozott emelkedéssel indult a nap, a déli órákra azonban elfogyott a lendület, délután pedig már egyre nagyobb mínuszban vannak a tőzsdék. Amerikában pedig vegyesen zártak a vezető részvényindexek. Ami a gazdasági eseményeket illeti, a külföldi adatközlések közül az eurózóna munkanélküliségi adataira, az amerikai ISM BMI-re, valamit Jerome Powell Fed-elnök beszédére kell figyelni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×