eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a nagyszebeni Nagy téren 2019. május 8-án, egy nappal az Európai Unió rendkívüli csúcstalálkozója előtt, amelyet az erdélyi városban tartanak.
Nyitókép: MTI/AP/Vadim Ghirda

Donald Tusk beszélt a Fidesz néppárti tagságáról

Az Európai Néppárt (EPP) hétfőn kezdődő választmányán nem veszik napirendre a magyar kormánypárt ügyét.

A Fidesz felfüggesztésének meghosszabbítását fogja javasolni az Európai Néppárt elnöke – írta Twitteren az EPP portugál alelnöke, Paulo Rangel. A politikus ezt azután posztolta, hogy Donald Tusk részt vett a néppárti frakció szerdai ülésén, és a következő év prioritásairól beszélt – vette észre a hvg.hu.

Így szinte biztosra vehető, hogy a Fideszt nem zárják ki az Európai Néppártból, de érvényben marad a felfüggesztés, tehát a Fidesz képviselői továbbra is a frakció tagjai maradhatnak, de nem vehetnek részt a kereszténydemokrata párt találkozóin és döntéseiben.

Tusk állítólag a néppárti bölcsek jelentése alapján hozta meg a döntést, a frakció ülésén pedig arról is beszélt, hogy a Néppárt hétfőn kezdődő választmányán nem is veszik napirendre a magyar kormánypárt ügyét.

Donald Tusk múlt hétfőn találkozott a Fidesz vizsgálatával megbízott három politikussal. Az osztrák Wolfgang Schüssel, a belga Herman von Rompuy és a német Hans-Gert Pöttering feladata az volt, hogy a magyar kormánypárt felfüggesztése után mérjék fel, mennyire megy szembe az EPP alapértékeivel a Fidesz.

Orbán Viktor miniszterelnök évnyitó sajtótájékoztatóján arról beszélt, az Európai Néppárt rossz irányba tart, nem áll ki az eredeti értékei mellett, ezért az a kérdés, hogy a változásokat a Fidesz ki tudja-e váltani, és ha nem, akkor egy új kereszténydemokrata kezdeményezéssel állinak elő.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×