eur:
393.07
usd:
368.01
bux:
67153.21
2024. április 26. péntek Ervin
Boris Johnson konzervatív párti brit miniszterelnök a parlament ülésére indul londoni rezidenciájáról 2019. október 29-én. A brit törvényhozás az előző nap elfogadta a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) legkésőbb 2020. január 31-ig halasztásáról hozott uniós döntést, amely értelmében a kiválás feltételrendszerét rögzítő új szerződés korábbi ratifikálása esetén a szigetország tagsága akár november 30-án vagy december 31-én is megszűnhet. Jeremy Corbyn, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője bejelentette, hogy pártja támogatja az előrehozott parlamenti választás kiírását.
Nyitókép: MTI/AP/Frank Augstein

Gálik Zoltán: a történelmi eredmény után kezdődik csak a tárgyalások java

Boris Johnson és pártja győzelme nem volt olyan váratlan, ám a Munkáspárt totális összeomlására alig számítottak - mondta a Budapesti Corvinus Egyetem docense. Most következik a brexit és utána amit már mindenki annyira vár: Nagy-Britannia további átalakítása.

Az utóbbi hetek választási előrejelzését figyelve nem nagy meglepetés a kormányzó Konzervatív Párt valószínűleg nagy arányú győzelme, bár az utóbbi két-három napban csökkenő előnyt mértek - mondta el Gálik Zoltán az InfoRádióban. A frissített exit pollok alapján várható 66 fős többség biztos kormányzást jelent, lényegében "visszatérés a régi időkhöz", azaz egy biztos kormányzati többséget jelent a konzervatívoknak - emlékeztetett a Budapesti Corvinus Egyetem docense.

Munkáspárt eredményei totális összeomlást mutatnak, nemcsak az ország egészében, hanem olyan helyeken is, mint Wales, Anglia és Skócia. Gálik Zoltán rámutatott: a választók elutasították a párt vízióját és így Jeremy Corbynt is, aki úgy próbálta megreformálni az Egyesült Királyságot, hogy az sokak szerint totalitárius gazdaságpolitikával és államosításokat jelentett volna, és így próbálta elterelni is a figyelmet a brexitről. A péntek hajnali eredmények szerint olyan helyeken veszítettek, ahol korábban emberemlékezet óta munkáspárti győzelem született.

Boris Johnson azt mondta péntek hajnalban, az előrejelzésekből következtethetően erőteljes új felhatalmazást kapott az előrehozott parlamenti választáson a brit EU-tagság megszűnési folyamatának végigvitelére. Gálik Zoltán ezzel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy a parlamenten korábban elbukott kilépési javaslat már

januárban végigmehet az alsó- és felsőházban is a törvény, és valóban megtörténhet a kilépés február 1-jén.

"Johnson és a párt is nagyon várja ezt, mert a miniszterelnök szeretne végre a választási programján is dolgozni, ami a brexit végigvitele mellett az Egyesült Királyság további átalakítását irányozza elő. A gazdaság is nagyon várta a bizonyosságot, az elmúlt három és fél év bizonytalansága rendkívül negatív hatással volt mind a gazdasági növekedésre, mind a beruházásokra, mind pedig a nemzetközi kapcsolatokra.

EU készen áll a tárgyalások folytatására - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke péntek hajnalban, az Európai Tanács ülése utáni sajtótájékoztatón.

Az Unióval folytatott tárgyalás Gálik Zoltán szerint még nagyobb meccsnek ígérkezik, mint az eddigiek, ez fog ugyanis arról szólni, milyenek legyenek a jövőbeli kapcsolatok.

Ha feburárban ki is lép az Egyesült Királyság az Unióból, még csak az átmeneti időszak kezdődik, sokat nem fognak érezni a kilépésből a vállalatok vagy az emberek a határokon. Boris Johnson korábban azt mondta, az átmeneti időszak csak 2020 december végéig tarthat, és addig szeretné elérni a megállapodást. Erre azonban kicsi az esély, ugyanis a kapcsolatok sokszínűsége, a gazdasági szerkezet bonyolultsága évtizedes tárgyalásokat is igénybe vehetne.

Ám mivel az Egyesült Királyság most teljes mértékben igazodik az uniós szabályozáshoz, tehát van esély rá, hogy hogy december végére egy "alapszintű" megállapodás születik. Ez azonban nem biztos, hogy elég lesz, és akkor jövő decemberben újra felmerül a kérdés, hogy a Johnson valóban távozni akar, akkor azt megállapodás nélkül teszi, vagy egy alapszintű megállapodással támogatják-e majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×