eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
David Sassolit, az Európai Parlament (EP) elnökét (j) fogadja Boris Johnson brit miniszterelnök a londoni kormányfői rezidencia ajtajában 2019. október 8-án. Brit kormányforrás szerint Nagy-Britnnia nem készít új javaslatot a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételeiről, ha a jelenlegi brit javaslatokról nem sikerül egyezségre jutni. A kilépés jelenleg érvényes határnapja október 31.
Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

Nem sikerült elmozdulni a holtpontról a londoni brexit-tárgyaláson

David Sassoli, az Európai Parlament (EP) elnöke Londonban tárgyalt Boris Johnson brit kormányfővel, akitől, megfogalmazása szerint, csak homályos válaszokat kapott arról, miként képzeli el az Ír Köztársaság és az Észak-Írország közötti nyílt határ megőrzését a kilépés után.

David Sassoli sürgette a brit miniszterelnököt, hogy következő alkalommal komoly javaslatokkal álljon elő.
"Azzal a szilárd reménnyel jöttem ide, hogy olyan javaslatokat fogok hallani, amelyek a tárgyalásokat előbbre lendítik. Ezzel szemben azt kell megállapítanom, hogy nem történt előrelépés" - olvasható Sassolinak a találkozót követően kiadott közleményében.

"Mi nem fogunk beleegyezni egy olyan egyezségbe, amely aláássa a nagypénteki megállapodást és az ír békefolyamatot, illetve veszélyezteti egységes piacunk integritását"

- hangsúlyozta Sassoli. "Jelen helyzetben a brexit-megállapodás két alternatívája: a hosszabbítás vagy a megállapodás nélküli brexit" - mutatott rá az EP elnöke. Sassoli hozzátette: Johnson beszélgetésük alkalmával megismételte azt az álláspontját, hogy nem fog újabb hosszabbítást kérni az Európai Uniótól.
Sassoli ugyanakkor megjegyezte, hogy

az EP hajlandó újabb hosszabbításra, abban az esetben, ha London ezt kérné, és nyomos indokot hozna fel kérése alátámasztására.

A nap folyamán egy brit kormányforrás úgy nyilatkozott, hogy London nem készít új javaslatot a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről, ha a jelenlegi brit javaslatokról nem sikerül egyezségre jutni. Mint arról az Infostart is beszámolt, Angela Merkel német kancellár kedden telefonon azt közölte Boris Johnsonnal, hogy a jelenlegi brit javaslatcsomag alapján "rendkívül valószínűtlennek" tartja a megállapodást.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×