INFORÁDIÓ 
2019. augusztus 18. vasárnap
Ilona

március 15.

nemzeti ünnep

nemzeti múzeum

orbán viktor

mateusz morawiecki

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából tartott állami ünnepségen a Múzeumkertben 2019. március 15-én.

Orbán Viktor: Végre úgy élhetünk, ahogy mindig is szerettünk volna

Infostart

Azt kívánjuk Európa népeinek, hulljon le szemükről a hályog. Szabaduljanak meg a farkasvakságtól, vegyék észre, hogy a liberális európai birodalomban mindannyian elveszítjük a szabadságunkat - mondta el Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Nemzeti Múzeum előtt március 15-e ünnepén.

Ma itt vannak velünk a lengyelek, ahogy végig velünk voltak, 1848-49-ben és a XX. században is - nyitotta gondolatait Orbán Viktor miniszterelnök, aki szerint a lengyelek nélkül ma nem lenne szabad Magyarország.

"Mi, magyarok kalapunkat megemelve tisztelgünk a lengyel nép előtt" - folytatta.

Mint mondta, van, aki szerint két nép ilyen szoros barátsága csak egy romantikus kaland lehet, de "közös volt a XX. századi szenvedéstörténete". De most - mont mondta - "egy magasba emelő reneszánszra készülünk. Végre úgy élhetünk, ahogy mindig is szerettünk volna".

Orbán Viktor Közép-Európa és a térség legerősebb államának nevezte Lengyelországot, amivel Brüsszellel is számolnia kell.

"Van úgy, hogy a kiegyezésben kell élnünk, de Kossuth Lajossal álmodunk" - folytatta szavait.

Orbán Viktor szerint

a magyaroknak nem kellenek szavak ahhoz, hogy tudják, "miről álmodik a másik magyar".

Úgy vélekedett, "a keresztény kultúráért folytatott háborúkat mindig megnyertük".

"Felnőtt nemzet vagyunk, tudjuk, amit tudnunk kell. Tudjuk, hogy őseink szabad akaratukból döntöttünk az oszmánok és a szovjetek ellen is. Vezérfonaluk a szabadságharcok láncolata" - folytatta gondolatait.

Orbán Viktor szerint minden nemzet egyenlő, függetlenül attól, hogy szerencsés-e vagy szerencsétlen-e a történelme.

"Azt kívánjuk Európa népeinek, hulljon le szemükről a hályog. Szabaduljanak meg a farkasvakságtól, vegyék észre, hogy a liberális európai birodalomban mindannyian elveszítjük a szabadságunkat.

Az európai ember csak akkor lehet boldog, ha saját maga dönthet saját és nemzete sorsáról" - fogalmazott a miniszterelnök.

A május 26-ai európai parlamenti választásokra kitérve elmondta,

'48-ban a magyarok harcoltak legtovább, '56-ban szembefordultak a világ legnagyobb hadseregével és megállították a migrációt a déli országhatáron.

"Új, erős Európát akarunk, olyan vezetőkkel, akik nem a bajt hozzák ide, hanem a segítséget oda."

Orbán Viktor véget vetne az európai egyesült államokról szőtt rémálmoknak. Büszke rá, hogy szereti a hazáját, ami annyit jelent, mint egyesíteni a magyarokat a magyar zászló alatt.

"Szabadságban minden van, sok gyermek, gyarapodó ország, erős nemzet. Mi, magyarok egyszerű dolgokat akarunk, jó szomszédot, szerető társat, családot. Mert szabadok vagyunk, az élet nagyszerű dolgokat tartogat a magyarok számára.

Mi, magyarok nem azért jöttünk a világba, hogy elszenvedjük, hanem hogy tartalmat adjunk az életnek"

- zárta szavait a miniszterelnök.

Morawiecki: Isten adjon nekünk jobb Európát!

Lengyel kollégája, Mateusz Morawiecki előzőleg a Magyar Nemzeti Múzeum előtt elmondta, a lengyel-magyar barátság már Szent István király és I. Boleszláv lengyel király kora óta tart, a két nép sok nagy csatát megjárt együtt.

"Mindig is összetartottunk a múltban, a szabadságunkért, most pedig egy jobb jövőért szeretnénk küzdeni"

- fogalmazott a lengyel kormányfő, hozzátéve, a népek szabadsághősei nem voltak hajlandóak elfogadni a leigázást, és bár a fegyverek mellett a zászlókat is le kellett tenni, ezeket az idők során mindig megőrizték. "A mi népeink ilyen zászlómaradékokból születtek újjá és élnek most együtt barátságban."

Úgy ítélte meg, a jobb jövő csakis a népek saját elhatározásától függ, a szolidaritás és az egyenjogúság oldalán állóktól.

Állást foglalt a nemzetek Európája mellett, egy olyan Európa mellett, ami az emberek, nem pedig az elit Európája. "Isten áljda meg a magyart, adjon nekünk jobb Európát" - zárta gondolatait.

Reggel katonai tiszteletadás mellett vonták fel a nemzeti lobogót az Országház előtt a Kossuth téren.

A nap ünnepségeiről ITT, a forgalmi változásokról ITT olvashat.

Az ünnephez kapcsolódó minden hír ITT olvasható.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Kapcsolódó hang

Orbán Viktor a Magyar Nemzeti Múzeum előtt - a teljes beszéd
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018