eur:
394.35
usd:
371.39
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából tartott állami ünnepségen a Múzeumkertben 2019. március 15-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Orbán Viktor: Végre úgy élhetünk, ahogy mindig is szerettünk volna

Azt kívánjuk Európa népeinek, hulljon le szemükről a hályog. Szabaduljanak meg a farkasvakságtól, vegyék észre, hogy a liberális európai birodalomban mindannyian elveszítjük a szabadságunkat - mondta el Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Nemzeti Múzeum előtt március 15-e ünnepén.

Ma itt vannak velünk a lengyelek, ahogy végig velünk voltak, 1848-49-ben és a XX. században is - nyitotta gondolatait Orbán Viktor miniszterelnök, aki szerint a lengyelek nélkül ma nem lenne szabad Magyarország.

"Mi, magyarok kalapunkat megemelve tisztelgünk a lengyel nép előtt" - folytatta.

Mint mondta, van, aki szerint két nép ilyen szoros barátsága csak egy romantikus kaland lehet, de "közös volt a XX. századi szenvedéstörténete". De most - mont mondta - "egy magasba emelő reneszánszra készülünk. Végre úgy élhetünk, ahogy mindig is szerettünk volna".

Orbán Viktor Közép-Európa és a térség legerősebb államának nevezte Lengyelországot, amivel Brüsszellel is számolnia kell.

"Van úgy, hogy a kiegyezésben kell élnünk, de Kossuth Lajossal álmodunk" - folytatta szavait.

Orbán Viktor szerint

a magyaroknak nem kellenek szavak ahhoz, hogy tudják, "miről álmodik a másik magyar".

Úgy vélekedett, "a keresztény kultúráért folytatott háborúkat mindig megnyertük".

"Felnőtt nemzet vagyunk, tudjuk, amit tudnunk kell. Tudjuk, hogy őseink szabad akaratukból döntöttünk az oszmánok és a szovjetek ellen is. Vezérfonaluk a szabadságharcok láncolata" - folytatta gondolatait.

Orbán Viktor szerint minden nemzet egyenlő, függetlenül attól, hogy szerencsés-e vagy szerencsétlen-e a történelme.

"Azt kívánjuk Európa népeinek, hulljon le szemükről a hályog. Szabaduljanak meg a farkasvakságtól, vegyék észre, hogy a liberális európai birodalomban mindannyian elveszítjük a szabadságunkat.

Az európai ember csak akkor lehet boldog, ha saját maga dönthet saját és nemzete sorsáról" - fogalmazott a miniszterelnök.

A május 26-ai európai parlamenti választásokra kitérve elmondta,

'48-ban a magyarok harcoltak legtovább, '56-ban szembefordultak a világ legnagyobb hadseregével és megállították a migrációt a déli országhatáron.

"Új, erős Európát akarunk, olyan vezetőkkel, akik nem a bajt hozzák ide, hanem a segítséget oda."

Orbán Viktor véget vetne az európai egyesült államokról szőtt rémálmoknak. Büszke rá, hogy szereti a hazáját, ami annyit jelent, mint egyesíteni a magyarokat a magyar zászló alatt.

"Szabadságban minden van, sok gyermek, gyarapodó ország, erős nemzet. Mi, magyarok egyszerű dolgokat akarunk, jó szomszédot, szerető társat, családot. Mert szabadok vagyunk, az élet nagyszerű dolgokat tartogat a magyarok számára.

Mi, magyarok nem azért jöttünk a világba, hogy elszenvedjük, hanem hogy tartalmat adjunk az életnek"

- zárta szavait a miniszterelnök.

Morawiecki: Isten adjon nekünk jobb Európát!

Lengyel kollégája, Mateusz Morawiecki előzőleg a Magyar Nemzeti Múzeum előtt elmondta, a lengyel-magyar barátság már Szent István király és I. Boleszláv lengyel király kora óta tart, a két nép sok nagy csatát megjárt együtt.

"Mindig is összetartottunk a múltban, a szabadságunkért, most pedig egy jobb jövőért szeretnénk küzdeni"

- fogalmazott a lengyel kormányfő, hozzátéve, a népek szabadsághősei nem voltak hajlandóak elfogadni a leigázást, és bár a fegyverek mellett a zászlókat is le kellett tenni, ezeket az idők során mindig megőrizték. "A mi népeink ilyen zászlómaradékokból születtek újjá és élnek most együtt barátságban."

Úgy ítélte meg, a jobb jövő csakis a népek saját elhatározásától függ, a szolidaritás és az egyenjogúság oldalán állóktól.

Állást foglalt a nemzetek Európája mellett, egy olyan Európa mellett, ami az emberek, nem pedig az elit Európája. "Isten áljda meg a magyart, adjon nekünk jobb Európát" - zárta gondolatait.

Reggel katonai tiszteletadás mellett vonták fel a nemzeti lobogót az Országház előtt a Kossuth téren.

A nap ünnepségeiről ITT, a forgalmi változásokról ITT olvashat.

Az ünnephez kapcsolódó minden hír ITT olvasható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×