eur:
393.04
usd:
366.24
bux:
66865.68
2024. április 26. péntek Ervin
Személycserék Londonban

Személycserék Londonban

Theresa May brit miniszterelnök hétfőn személyi változások végrehajtását kezdte el kormányában. A legfontosabb posztokon minden miniszter marad a helyén, de lecserélték a Konzervatív Párt elnökét, és fiatalítanak államtitkári szinten. Kedden újabb személycserék bejelentése várható.

A Theresa May által megkezdett személyi változások nem érintik Boris Johnson külügyminisztert, David Davis Brexit-ügyi minisztert vagy a többi vezető kabinettagot, de mivel Nagy-Britanniában jelenleg főként a rettenetes állapotban lévő egészségüggyel és a tanüggyel van baj, Theresa May várhatólag leváltja az oktatási és az egészségügy minisztert.

Némi feltűnést keltett a csere a kormányzó Konzervatív Párt elnöki posztján. A veterán Sir Patrick McLaughlin helyébe jött új ember. Ő már 1989-ben, a Thatcher kormányban kabinettag volt és 2017-ben pártelnökként nem tudta megakadályozni, hogy a parlamenti választás után csak észak-ír ikerpártjuk segítségével, s így is csak egy hajszállal tudjanak kormányon maradni a konzervatívok. Az új pártelnök Brandon Lewis. Közben beadta lemondását az észak-ír ügyek minisztere, mivel tüdőműtétre van szüksége.

Theresa May várhatólag több harmincas éveiben járó, és több színes bőrű parlamenti képviselőt, közöttük több nőt léptet elő államtitkárrá. Úgy tudni, kinevezést kaphat egy pakisztáni, egy nigériai és egy kenyai származású politikusnő, valamint egy hindu képviselő, akinek a felesége India egyik leggazdagabb üzletemberének a lánya.

A brit kormányfő tehát lendületes kormányzást és széles körben elfogadott kormányt kíván biztosítani a legdöntőbb fontosságú Brexit-tárgyalások idejére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×