Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Durván pörög a migránsozás Ausztriában is

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az osztrák államfő videóüzenetben szólított fel a választásokon való részvételre.

Videóüzenetben szólította fel a vasárnapi parlamenti választásokon való részvételre csütörtökön az osztrák szavazópolgárokat Alexander Van der Bellen osztrák államfő.

Van der Bellen a Facebook-oldalán megjelent csütörtöki nyilatkozatban hangsúlyozta: a választások napja a demokrácia egyik "kitüntetett ünnepnapja", a szavazójog pedig nem egy magától értetődő dolog.

"Közösen döntünk ezen a vasárnapon arról, milyen irányba haladjon országunk. Ausztria és Európa nagy kihívások előtt áll. A lakosság a politikától vár válaszokat korunk és jövőnk sürgető kérdéseire" - emelte ki az osztrák elnök. Hozzátette: minden egyes szavazat egyenlő súllyal bír, s minden választópolgár befolyással lehet október 15-én arra, hogyan alakuljanak a dolgok Ausztriában.

A migráció, az adók és a koalíciós kérdések uralták a pártok szeptemberi és októberi televíziós vitáit - mutatták ki a legfrissebb felmérések.

Jelentős hangsúlyt kapott az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) között elmérgesedett viszály. de alig maradtak el ettől a munkaerőpiaci, a menekültek integrációjával és Európa-politikával kapcsolatos kérdések.

A még hivatalban lévő szociáldemokrata kancellár, Christian Kern, Sebastian Kurz, az ÖVP elnöke, de Heinz-Christian Strache, a populistának tartott ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője is legtöbbet a menekültügyi kérdésekről beszélt televíziós vitáiban.

A Zöldek pártjának vezetője, Ulrike Lunacek kiemelt témája a szabadkereskedelmi egyezmények voltak. A Neos liberális párt elnöke, Matthias Strolz pedig legtöbbet adópolitikáról beszélt. A korábbi zöldpárti politikus, Peter Pilz az általa indított Pilz listája (Liste Pilz) vezetője migrációs ügyekben szólalt fel leghosszabban - tűnt ki a felmérésekből.